John: Kočí se Škárkou mají smůlu. Od potírání korupce nás nic neodradí

14.03.2012 15:14

Nelze nereagovat na mediální dění, které vyvolal soudní spor poslanců Bárty, Škárky a poslankyně Kočí.

John: Kočí se Škárkou mají smůlu. Od potírání korupce nás nic neodradí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Vážení členové Věcí veřejných a Véčkaři, vážení občané,

dočkali jsme se série komentářů odsuzujících Věci veřejné jako celek. Nehledě na desetiletou historii strany Věci veřejné, přehlížeje dosavadní výsledky VV na vládě, ale i ve stovkách obcí v republice. Na základě těchto mediálních soudů i opozice začala tvrdit, že soud řešil podivné praktiky Věcí veřejných, že to byl prý soud s Věcmi veřejnými. Není tomu tak. Soud řešil konkrétní otázku, zda Vít Bárta půjčil peníze dvěma bývalým poslancům za Věci veřejné a oni pak půjčku označili za úplatek. Nic víc, nic méně.

Pan Škárka a slečna Kočí, se na jaře loňského roku snažili neúspěšně o puč ve Věcech veřejných. Neštítili se kvůli tomu provokovat své kolegy, kteří jim důvěřovali a tajně nahrávat jejich výroky. Propůjčili se k tomu zřejmě na objednávku těch, kteří chtěli Věci veřejné odstranit z vlády a vládní koalice. I u soudu se teď zřejmě snažili splnit další objednávku kmotrovských struktur, které vloni stály v pozadí puče a pomáhaly ho organizovat. Nyní uplatnily jednoduchý scénář: Zopakovat u soudu všechny pomluvy, které byly o Věcech veřejných postupně šířeny od sněmovních voleb a to v kondenzované podobě v jediném týdnu a znovu tak všechny ty dezinformace a nepravdy vrátit do mediálního prostoru. Oslabit tak Věci veřejné v očích obyvatel České republiky. Proto vykládali Škárka, Kočí a jejich spojenci všechny ty nepravdy, že jsme prý falšovali referenda, že nám prý dali peníze na kampaň kmotři ODS a další podobné nesmysly. Vše bez důkazů.

Anketa

Na čí straně je podle vás pravda?

hlasovalo: 8754 lidí
Spustili tak pokus o druhou likvidační vlnu Věcí veřejných, které se zavedeným stranám a mnoha mocenským strukturám v politice nehodí prostě proto, že se nepodílely, nepodílejí a nebudou podílet na krádežích peněz ze státních zakázek, jak se v České republice v posledních dvaceti letech opakovaně stávalo. Podařilo se jim tak na týden dokonale odvést pozornost od velkých rozkrádaček, se kterými Věci veřejné nemají nic společného a proto jsou všem, kteří je umožnili trnem v oku. Podařilo se odvést pozornost od toho, že orgány činné v trestním řízení nedokázaly zatím dovést k soudu a odsoudit žádnou velkou rybu – tedy nikoho z těch, kdo se podíleli na miliardových krádežích veřejných peněz za uplynulých vlád. Podařilo se jim odvést pozornost od toho, že dosud bylo dohledáno jen minimum nakradených peněz a vrátit je do státního rozpočtu. Cílem možná bylo i vzbudit u části národa dojem, že se konečně řeší korupce, která nás všechny připravuje o miliardy. Ve skutečnosti tomu tak bohužel není. Řešila se soukromá půjčka z řádně vydělaných a zdaněných peněz, které s krádežemi veřejných peněz nemají nic společného.

Probíhající soudní řízení nebylo soudem o Věcech veřejných, ale mohlo při něm zaznít cokoliv, aniž by kdokoliv pravdivost tvrzení ověřoval, či ho musel doložit. Toť vše. Hledání těch, kteří rozkradli naše společné miliardy, jejich potrestání a zabavení nakradených prostředků nás stále ještě čeká. A Věci veřejné, které jediné nemají nic společného s těmito krádežemi, udělají všechno proto, aby k jejich odhalení přispěly. Od našeho záměru potlačit korupci v České republice nás nic neodradí.

Posílit nás v tom může všechno, co se nám pro omezení korupce v naší republice už podařilo prosadit: Zákon o veřejných zakázkách zakazující nechvalně pověstné losovačky a snižující limity pro povinné vypisování veřejných soutěžích. Zákon o trestní odpovědnosti firem, postihující nekalé praktiky firem, přijatý po dvaceti letech jeho systematické blokace. Zrušení anonymních akcií, tedy anonymních vlastníků firem, které je revolucí v rozkrývání veřejného klientelismu a předražených veřejných zakázek. Znovuzavedení odposlechů na korupční kauzy, které znemožnila Topolánkova vláda. Znovuzavedení možnosti nahlížení do daňového řízení pro policisty vyšetřující korupční kauzy zrušené Topolánkovou vládou. Vrácení paragrafu o účinné lítosti chránícího ty, kteří jsou ochotni vypovídat o korupci. I tento paragraf byl zrušen Topolánkovým kabinetem. Zavedení institutu korunního svědka pro ty, kteří jsou ochotni vypovídat o organizovaném zločinu, kterým je i rozkrádání veřejných peněz, ale i vytvoření speciálního protikorupčního státního zastupitelství, které podle zkušenosti ze světa zvyšuje významně šance potrestat korupčníky. A další desítky opatření legislativní i nelegislativní povahy, které jsme prosadili do protikorupční strategie.

Nad rámec této strategie se budeme znovu a znovu pokoušet vyjednat souhlas koaličních partnerů s naším návrhem na zavedení majetkových přiznání a sankční daně za majetek, jehož legální původ neumí vlastník prokázat, což vzhledem k rozsahu korupce a rozkrádání veřejných peněz v České republice považujeme za bezpodmínečně nutné. V současnosti připravujeme jeho paragrafované znění.

I v případě komplikovaného boje proti korupci v České republice, v němž dostáváme řadu ran od těch, kteří si nepřejí odhalení starých korupčních kauz, platí ono staré známé: Co tě nezabije, to tě posílí. Věřím, že z této těžké války s korupčníky vyjdeme tedy nakonec posíleni i my.

Radek John, předseda strany Věci veřejné

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě