Kalousek: Handl kolem prezidenta NKÚ? Pravda se snad ještě smí říkat

19.03.2013 18:05

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 3. 2013.

Kalousek: Handl kolem prezidenta NKÚ? Pravda se snad ještě smí říkat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dobré odpoledne. Dovolte mi kratičkou úvahu nad volbou prezidenta NKÚ.

Je to více než rok, co se nepodařilo Poslanecké sněmovně sjednotit se - aspoň většinou - na jménu vhodného nominanta ke jmenování prezidentu republiky. Já prosím o zamyšlení, zda během tohoto roku jsme rozpravám, které jsme vedli, nezůstali něco dlužni, zda jsme všichni nevedli diskuse dominantně z pozice, čí že to bude kandidát, jaká že strana si procpe "svého" prezidenta NKÚ na tuto pozici, a mnohem méně jsme ty diskuse věnovali úvaze, na základě jaké filozofie, na základě jakých kritérií a na základě jakých požadavků bychom měli tuto pozici obsazovat.

Ono to má svůj poměrně hluboký kořen v dobách opoziční smlouvy, na kterou můžeme mít každý jiný názor. Současný pan prezident ji několikrát adoroval ve svých posledních projevech. Někdo si o ní myslí něco jiného. Ale v dobách této opoziční smlouvy to má svůj hluboký základ, kdy se tenkrát ty dvě strany oné dohody nebo mocenského kartelu - jak si přejete - dohodly, že kolegium NKÚ bude obsazováno paritně.

Lojzík a Franta budou z ČSSD, Maruška a Pepík budou z ODS, možná dáme sem tam někoho lidovcům a když budou hodní komunisti, tak také dáme někoho komunistům. A tímto způsobem to probíhalo. Nezapírám, že jsem v letech minulých nikoli jako člen TOP 09, ale byl často přítomen těmto dohodám. Otázka je, zda byly ku prospěchu politické kultuře, zda byly ku prospěchu jak prestiži NKÚ, tak prestiži Poslanecké sněmovny.

Ono by tak snad ani nevadilo, že si politické strany rozdělily to právo na nominanty - ty budeš mít právo na tři nominace, ty na dvě a ty na jednu - pokud bychom věnovali dostatečný důraz na to, jaké lidi chceme nominovat. A já netvrdím, že to tak je, ale jestli to tak není, tak jsme neudělali dostatek pro to, abychom vysvětlili, že to tak není, protože to vypadá, že obsazováním kolegia NKÚ si ty rozhodující strany mnohem víc řešily své vlastní vnitrostranické problémy, místo aby řešily co nejkvalitnější obsazení NKÚ. Ono to vypadá - a já netvrdím, že to tak je - ale opravdu to intenzivně vypadá, že tam ty dvě rozhodující politické strany odkládaly poslance, se kterými již příliš nepočítaly v další politické kariéře. Něco s nimi udělat musely, protože to byli jejich významní členové, a tak tedy dohoda o kolegiu NKÚ byla takovou vhodnou možností odpovědi na nerudovskou otázku "kam s ním". Abych nebyl genderista, tak také "kam s ní". A tak, kolegové, a to si přiznejme, se v kolegiu Nejvyššího kontrolního úřadu ocitli kolegové, na které rád vzpomínám, byla s nimi přátelská debata, rozhodně si nepamatuji, že by to snad byli ti nejpracovitější a nejaktivnější poslanci v Poslanecké sněmovně, ať už to byli kolegové Kala, Reisiegel, Hrnčíř, na pana poslance Sehoře jsem zapomněl. (Hlasy z pléna: Dohnal!) Pan poslanec Dohnal nebyl poslanec, hovořím o bývalých poslancích. Je otázka, jestli to je ten správný způsob a jestli tato Sněmovna - protože mluvíme o praxi sněmoven minulých - jestli tato Sněmovna v této praxi pokračovat měla nebo neměla.

TOP 09, která z voleb přišla do této Sněmovny jako první, se domnívala a domnívá, že tuto praxi je nezbytné naprosto zásadním způsobem změnit, takže při té poslední nominaci, na kterou jsme jakoby měli právo, jsme nenominovali žádného bývalého politika. Ano, v dnešním kolegiu NKÚ je jeden nominant poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, je jím pan ing. Neuwirth, je to dlouholetý pracovník a expert NKÚ. Spolupracoval ještě s panem předsedou Voleníkem, v době nominace byl vrchním ředitelem kontrolní sekce NKÚ. Nám bylo ctí ho nominovat jako naprosto nestranného kandidáta. Je nám ctí a jsme rádi, že je pan ing. Neuwirth členem kolegia.

V duchu stejné filozofie jsme teď při nominaci na prezidenta NKÚ - a já vám, prosím, náš přístup nevnucuji, já netvrdím, že musí být ten jediný správný, já jenom chci, abyste ho pochopili - jsme na prezidenta NKÚ při té první volbě nominovali paní ing. Trecciovou, což je nestraník, což je mezinárodní autorita v oblasti auditu a daňové problematiky a domnívali jsme se, že jako tato mezinárodní autorita, nestraník a nestranný odborník by byla ozdobou v čele NKÚ. ODS, ČSSD i KSČM měly ten pohled bývalý, možná i budoucí - zdá se, že se na tom pohledu měnit nic moc nebude - nominovaly své buď bývalé nebo současné poslance. Pan ing. Kala byl dlouholetým poslancem ČSSD, pan poslanec Koníček, paní poslankyně Horníková jsou dodnes našimi vzácnými kolegy. Zvolen nebyl nikdo. Paní ing. Trecciová teď do druhé volby nás požádala, ať už ji nenominujeme, že nemá zájem podstoupit druhou volbu tohoto typu.

Tedy poslanecký klub TOP 09 v tom duchu, který se teď snažím vysvětlit - nestraník, nemusí to být nutně nestraník, ale musí být nestranný odborník, morální autorita, dostatečná praxe - když hledala mezi vhodnými kandidáty, nalezla pana ing. Miloslava Vaňka a myslím si, že to je zcela v duchu té řady Neuwirth, Trecciová, tak ten třetí je tedy Vaněk, má to stále tu samou filozofii. Je to člověk, který se může vykázat 23letou praxí vysokého státního úředníka, vysoce odborného manažera se zahraničními kurzy, člověk, který byl velmi ceněným spolupracovníkem celkem osmi ministrů a jejich přímým podřízeným, ať už na Ministerstvu práce a sociálních věcí či na Ministerstvu financí. Nepamatuji si, že jakýkoli ministr, ať z té či oné části politického spektra, by k němu měl nějakou výhradu. Jsme přesvědčeni, že to je důstojný kandidát do čela Nejvyššího kontrolního úřadu. Ano, já to přiznávám, kdo z vás to neví, má legitimaci člena ODS. Je to snad dokonce zakládající člen ODS. Ale nikdy, prosím pěkně, nikdy to nebyl aktivní politik, nikdy nebyl poslanec, nikdy nepartajničil, byl to vysoký státní úředník, který dokázal loajálně spolupracovat jak s ministry občanských demokratů, tak s ministry sociálních demokratů, tak s ministrem za KDU, tak s ministrem za TOP 09. Omlouvám se, tyto dva poslední případy je jedna a tatáž osoba. Nicméně ve všech případech, ve všech případech to byl naprosto kvalifikovaný, loajální a státu věrný a oddaný státní úředník. O jeho nestrannosti a mravní integritě, prosím pěkně, nelze pochybovat. To si dovolím tvrdit zcela autoritativně a kdyby se mnou někdo nechtěl souhlasit, prosím např. pana poslance Sobotku, aby potvrdil, že má slova jsou pravdivá a že ani pan poslanec Sobotka jako přímý nadřízený pana ing. Vaňka neměl sebemenších výhrad.

Máme tedy před sebou dvě možnosti. Jsme v mnohem lepší situaci než při té první volbě. Při té první volbě jsme měli čtyři kandidáty a bylo tedy silné riziko, že nebude zvolen nikdo a také to tak dopadlo. Teď máme pouze dva kandidáty, takže je obrovská naděje, že bude skutečně někdo zvolen a navržen prezidentu republiky ke jmenování. V podstatě, když to shrnu, máme pouze dvě možnosti. Buď bude zvolen a navržen nezpochybnitelný odborník, o jehož nestrannosti, mravní bezúhonnosti není pochyb a prosím, není překážkou v tomto případě, že má stranickou členskou legitimaci, v tomto případě je členem ODS, mluvil bych stejně, kdyby byl členem jakékoli jiné demokratické strany. To je jedna možnost.

Tou druhou možností je, že poslanci ODS po dohodě s komunisty zvolí bývalého poslance České strany sociálně demokratické, aby si tak zajistili trafiku pro nějakého jiného svého poslance. Prosím, nepohoršujte se, já chápu, že když se to takhle řekne, tak to nezní úplně hezky.

Problém je, že to je pravda, že to je čistá pravda. Pravda se snad ještě smí říkat. A co je horší, není to pravda jenom pro dnešní den. Bude to pravda po celých těch dlouhých let, co budou ve svých funkcích na základě partajního handlu bývalí poslanci, Kala - ČSSD, Horníková - ODS. Prosím, zamyslete se, zda tento handl. Zda volba po dohodě s komunisty bývalého poslance ČSSD skutečně zvýší prestiž NKÚ a skutečně zvýší prestiž Poslanecké sněmovny. Je to na vás, dámy a pánové, volte dle svého uvážení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…