Klaus: Švýcarsko je příkladem, že i malá země může být úspěšná a prosperující

05.06.2012 8:50

Projev prezidenta republiky na státní večeři u příležitosti návštěvy švýcarské prezidentky

Klaus: Švýcarsko je příkladem, že i malá země může být úspěšná a prosperující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Vážená paní spolková prezidentko, vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych Vás při příležitosti této slavnostní večeře dnes ještě jednou přivítal na Pražském hradě. Vaše dnešní návštěva je symbolickým vyjádřením velmi dobrých tradičních všestranných vztahů mezi našimi zeměmi a tak ji také chápeme. Naše vztahy mají dnes – a stejně tak měly i v minulosti – přirozený a spontánní charakter, a proto máme na čem stavět i jejich vývoj v budoucnu.

Švýcarská konfederace je pro nás příkladem úspěšné země, která vyniká nejen svými přírodními krásami, ale i vyspělou ekonomikou, svou tradiční neutralitou a svým tolerantním a decentralizovaným demokratickým politickým systémem. Švýcarsko je pro nás i příkladem země, která promyšleně a efektivně buduje své postavení na evropském kontinentě, která si je vědoma svých priorit a zájmů a která je dovede účinně obhajovat. Je příkladem toho, že i malá země může být v dnešním, tzv. globalizovaném světě úspěšná, prosperující a konkurenceschopná.

Naše země mají mnoho společných zájmů. I když Švýcarsko – na rozdíl od nás – není členem Evropské unie, obě země se pohybují ve společném hospodářském prostoru, obě země používají své vlastní měny, obě jsou závislé na vývozu svého zboží či služeb a pro obě má trh Evropské unie klíčový význam.

Ze všech těchto důvodů nás spojuje i zájem na tom, aby evropská integrace postupovala racionálním a realistickým směrem, aby se evropským politikům povedlo správně vyhodnotit příčiny současné vážné krize některých členských zemí EU i celé konstrukce evropského uspořádání a aby byli schopni provést v Evropě tomu odpovídající změnu politiky. Jinak hrozí, že politické důsledky dlouhodobé stagnace či deprese ohrozí mnohé z toho, čím se náš kontinent v posledních desetiletích pyšnil. Již nyní jsme svědky, jak v mnoha zemích získávají na síle extrémistické síly a jak dříve na odiv stavěná tolerance, otevřenost a multikulturalismus snadno přecházejí ve svůj opak.

Oceňujeme, že v minulosti, v dobách, kdy naše země byla obětí totalitních režimů, Švýcarsko otevíralo své dveře těm, kteří před těmito režimy z naší země odešli a poskytlo jim nový domov. Bylo jich mnoho, jedním z nich byla i moje sestra a její rodina. Dnes Češi do Švýcarska přijíždějí většinou za odpočinkem jako turisté, relativně málo z nich i za prací. Věřím, že omezení v pracovní oblasti, která Vaše vláda vůči některým zemím nedávno přijala a která se vztahují i na naše občany, jsou pouhým krátkodobým opatřením, které naše dlouhodobé vztahy nebude narušovat.

Vážená paní prezidentko, dovolte mi, abych pozvedl číši a připil na to, aby obě naše země mohly žít ve stabilní a prosperující Evropě, aby se naši občané mohli bez omezení poznávat a spolupracovat, dovolte mi, abych připil na Vaše zdraví a zdraví Vašich blízkých.

Václav Klaus, Španělský sál Pražského hradu, 4. června 2012

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: klaus.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…