Kohoutová (ODS): Nemůžeme dále podporovat nekalé podnikání v ubytovnách

07.11.2012 13:55

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 11. 2012.

Kohoutová (ODS): Nemůžeme dále podporovat nekalé podnikání v ubytovnách
Foto: modrenoviny.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kohoutová

Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, chtěla bych jenom vystoupit k oblasti, která tady byla zmiňovaná panem kolegou Šinclem. Nebudu vůbec vystupovat na to, jestli někdo vůči mé osobě má nějaké zvláštní invektivy, které se zdají být vtipné.

Chci vystoupit, proč jsem dala pozměňovací návrh, na kterém samozřejmě budu trvat, a věřím, že mě podpoří i mí koaliční kolegové, protože pozměňovací návrh pana kolegy Šincla vyřazoval příspěvek na bydlení pouze zčásti. On tak, jak byl dán v rozpočtovém výboru na hlasování, tak prostě byl špatně, byl neúplný. A to jsem také panu poslanci řekla. Čili můj návrh je konzultován s legislativou, je správně a já věřím, že tento opravený bude i pan kolega Šincl podporovat tak, aby samozřejmě příspěvky na bydlení - příspěvek a doplatek - byly v původním stavu s tím, že ale do dubna nebo do konce dubna zprovozníme zákon o sociálním bydlení.

Nemůžeme dále podporovat například nekalé podnikání v ubytovnách a dalších věcech. Ale moc bych si vyprosila, jestli proti mně pan kolega něco má, tak to nemusíme říkat tímto způsobem. Já invektivy na jeho osobu také tímto prostřednictvím nedělám.

Faktická poznámka Bohuslava Sobotky (ČSSD): Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si myslím, že je určitě dobře, že konečně i v této fázi někteří koaliční poslanci pochopili, že to, pro co původně hlasovali, je absolutní sociální riziko a hazard z hlediska příštího roku. Ale já se ptám, co by se stalo, kdyby vládní zdražovací balíček tady nebyl zamítnut resp. by prošel a od 1. ledna příštího roku by se objevily obrovské problémy z hlediska Drábkovy reformy příspěvku na bydlení. Ty škrty, které vy už jste tady jednou schválili, by znamenaly, že se tisíce rodin, zejména osamělých důchodců, ale také rodin s dětmi, ocitnou na dlažbě, protože stát už by jim nebyl schopen garantovat dorovnání nezbytných výdajů, které jsou spojené s bydlením. Kdyby tady tehdy sociální demokracie nepomohla tomu, že návrh byl zamítnut, tak by dnes ta legislativa platila, od 1. ledna by spousta lidí skončila na ulici a vy byste se potom na to jenom koukali. To, co tady předvádíte, je v tuto chvíli chvályhodné, ale současně je to obrovsky pokrytecké vůči občanům, jejichž zájmy jste měli hájit od samého počátku. Vy jste jako vládní koalice vůbec neměli připustit, aby se takto nepromyšlený hazardní návrh vůbec ve vládním návrhu objevil, a pak jste ho neměli podporovat během celého legislativního procesu. Bohužel jste se probudili pozdě. Naštěstí teď je ještě šance věc napravit a já doufám, že všichni rozumní poslanci budou hlasovat pro to, aby se Drábkova reforma příspěvku na bydlení ze zákona úplně vypustila.

Reakce poslankyně Lenky Kohoutové: V prvním návrhu byla domluva, že tento se opraví, protože samozřejmě to není platnost od 1. ledna, ale od 1. dubna. Tak abychom nedělali problém, jak jsme to tak zajistili. A kolegové ze sociální demokracie to moc dobře ví. Je velmi jednoduché a velmi laciné na sebe házet špínu, než se konstruktivně domluvit.

Teď je situace taková, že se to vyndává a my to stejně musíme opravit. Vyndává se to proto, protože se nestihne opravit. Ano, ta změna konstrukce vyplácení příspěvku je prostě nešťastná, a proto to děláme. Ale i tak, kdyby se toto stalo, nikdo by na ulici nekončil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.