Liška (SZ): Těžba břidlicových plynů ohrozí vodu, půdu, krajinu a čistotu vzduchu

23.09.2012 12:51

Strana zelených se připojuje k mezinárodnímu dni proti těžbě břidlicových plynů „frakováním“

Liška (SZ): Těžba břidlicových plynů ohrozí vodu, půdu, krajinu a čistotu vzduchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Strana zelených se tímto připojuje ke stovkám občanských iniciativ a kampaní, které si zítra formou protestů a demonstrací po celém světě připomenou obrovská rizika spojená s těžbou břidlicových plynů. V České republice proběhne největší protest v sobotu 22. 9. 2012 v Trutnově na Krakonošově náměstí od 10:00 hod. a je organizován koalicí STOP HF.

Dvojka kandidátky do zastupitelstva kraje Změna pro Královéhradecký kraj a člen koalice STOP HF Jan Balcar k tomu doplňuje: „Náš kraj je cíem zájmu mnoha těžařských firem, které hodlají pro svůj zisk ohrozit kvalitu naší vody a čistotu naší půdy. Proto si dovoluji pozvat na zítřejší demonstraci koalice STOP HF všechny občany našeho kraje."

„Strana zelených vnímá problematiku těžby břidlicových plynů velmi silně, a i proto jsme v květnu tohoto roku prosadili v rámci Rady Evropské strany zelených rezoluci k plošnému zákazu těžby frakováním v Evropě. A jsme velmi rádi, že především díky snaze zelených poslanců Evropského parlamentu se toto téma dostalo na jednání výboru životního prostředí Evropského parlamentu, který vyjádřil vážné pochybnosti k těžbě břidlicového plynu v Evropě," doplňuje člen předsednictva SZ Ondřej Mirovský.

Evropská komise k tomuto tématu publikovala nedávno tři studie a také vyjadřuje obavy nad kompatibilitou těžby břidlicových plynů s rámcovou směrnicí pro vodní politiku.

„Je nutné zároveň upozornit na fakt, že případná těžba břidlicových plynů v Evropě nejenom ohrozí vodu, půdu, krajinu a čistotu vzduchu, ale bude také prodlužovat naši závislost na fosilních palivech, a tím zpomalovat nutné kroky k udržitelné energetice založené na efektivitě, úsporách a obnovitelných zdrojích energie," dodává předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Zeleni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.