Liška (SZ): Vládní reformy vyostřují již tak kritickou situaci na Šluknovsku

10.09.2011 9:49

Na sobotu 10. září jsou ohlášeny neonacistické pochody a shromáždění ve třech městech na severu Čech: Novém Boru, Varnsdorfu a Rumburku.

Liška (SZ): Vládní reformy vyostřují již tak kritickou situaci na Šluknovsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Nově vzniklá iniciativa Nenávist není řešení (INNŘ) svolala na 12. hodinu do Nového Boru a na 17:30 hod do Rumburku dvě veřejné akce s cílem poukázat na nebezpečí rasismu a neonacistických tendencí, které svým rozdělováním společnosti podle barvy pleti problém chudoby a sociální tenze neřeší, ale prohlubují. Strana zelených vyjadřuje INNŘ podporu a jejich akcí se zúčastní. Zelení v příštích dnech představí návrh systémových kroků k řešení této tíživé situace.

„Prvotním zdrojem konfliktu na Šluknovsku není rasismus, ale dlouhodobě rostoucí sociální napětí. Kritickou sociální situaci řada místních obcí i kraj dlouho vědomě podceňovaly a současná vláda ji svými necitlivými reformami ještě významně vyostřuje. Nespokojenost, kterou si někteří nepřijatelně vybíjejí pogromy na Romech, ve skutečnosti patří těm, kdo ji svými opatřeními nebo lhostejností zapříčiňují: tedy vládě, krajům a obcím. Stejně jako mnohokrát v minulosti, nenávist vůči Romům jako skupině je nebezpečným hromosvodem pro frustraci obyvatel, kterým se nedaří o mnoho lépe," upozorňuje předseda Strany zelených Ondřej Liška.

SLEDUJEME situaci na ŠLUKNOVSKU

„Plošným rušením sociálních dávek, nulovou politikou zaměstnanosti, pohrdavým přístupem k lidskoprávní agendě, nespravedlivým nastavením rozpočtového určení daní a vytvářením periferií a ghett dostává vláda obyvatele některých regionů bez ohledu na barvu pleti do neřešitelné sociální situace," doplňuje člen předsednictva Matěj Stropnický.

„Místo dlouhodobé odborné koncepční práce nejen v regionech, která logicky vede ke zlepšení sociální situace chudých, vláda, kraje i obce často volí represivní opatření, ignorují negativní fenomény posledních let jako je sestěhovávání chudých do ghett, či ruší nebo omezují přístup do zmíněných lokalit organizacím, které přispívají ke zlepšení situace," říká Josef Šmída, vedoucí odborné sekce pro lidská práva SZ.

„V době našeho vládního angažmá se nám podařil prosadit koncept Agentury pro sociální začleňování. To ale nestačí. Agentuře je potřeba navýšit rozpočet a samostatným zákonem rozšířit kompetence tak, aby mohla koordinovat státní politiku sociálního začleňování," uzavírá Klára Laurenčíková, vedoucí odborné sekce pro sociální politiku SZ.

Více:
Monika Šimůnková: Varuji před zneužitím problémů na severu Čech extremisty

##PROFIL 198##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.