Mach (Svobodní): Litujeme spotřebitele v Bulharsku

22.02.2013 6:40

Svobodní litují bulharské obyvatele, kteří kvůli směrnicím EU o podpoře solárních a větrných elektráren platí v cenách elektřiny obrovské náklady na podporu tzv. obnovitelných zdrojů. (Bulharsku Evropská unie stanovila pokrývat 16 % spotřeby elektřiny výrobou z tzv. obnovitelných zdrojů.) To, co je obrovsky drahé pro nás, je relativně ještě dražší pro chudší Bulhary.

Mach (Svobodní): Litujeme spotřebitele v Bulharsku
Foto: Svobodni.cz
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Svobodní chápou, že de iure má ČEZ nárok na naúčtování těchto nákladů konečným spotřebitelům, když to umožnil bulharský zákon na základě evropských směrnic. ČEZ ale též patří v Bulharsku mezi provozovatele solární elektrárny a podílí se tak na tomto eticky pochybném podnikání opřeném o garantované vysoké výkupní ceny na úkor spotřebitelů, kteří nemají svobodu volby levnější energie.

 „Uplatňování nesmyslné politiky podpory solárních elektráren lze považovat za formu neokolonialismu, když národy východní Evropy platí obrovské náklady v důsledku zákonem stanovených zvýhodnění, a profitují z toho provozovatelé a výrobci solárních elektráren - v Bulharsku povětšinou cizinci, kteří byli v době prosazení zákona první připravení,“ uvedl Petr Mach, předseda Svobodných.

 Český stát jako majoritní vlastník bulharského ČEZu se bohužel na tomto podílí a hrozí tak, že se hněv Bulharů obrátí nejen proti zahraničnímu investorovi, ale proti České republice jako takové a utrpí tak dosud přátelské vztahy mezi oběma národy.

 Aktuální kauza je jen dalším příkladem, jak politika EU ničí trh, zdražuje zboží a služby - a rozeštvává národy proti sobě.

 Petr Mach

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.