Michálek: Řada lidí je na politiky již alergická

25.11.2012 9:31

Projev senátora Libora Michálka - hosta sjezdu Strany zelených.

Michálek: Řada lidí je na politiky již alergická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek vyhrál v Praze 2 senátní volby. Byl společným kandidátem Pirátů, zelených a lidovců

Milé delegátky, milí delegáti,

děkuji Vám za pozvání na Váš sjezd a přeji Vám, aby výsledkem jednání na tomto místě byla srozumitelná a pro občany důvěryhodná vize toho, jak pomoci vyvést naší zemi z krize, a to nejen ekonomické a politické, ale také z krize hodnotové.

Řada lidí je na politiky již alergická, panuje hluboká nedůvěra a podle posledních průzkumů je jen 8% občanů, kteří jsou spokojeni se současnou politickou situací. Nedivím se. Když bych měl poskytnout výčet jen 10-ti procent neduhů v naší společnosti, nezůstal by zřejmě již prostor pro další diskusní příspěvky.

Nechci ale mluvit o tom, co v naší „demokracii" funkční není. Chci s Vámi sdílet naději, že změna je možná. Malé zelené ostrůvky tzv. pozitivní deviace již v naší společnosti existují a snížíme-li obrazně řečeno hladinu korupce, klientelismu a osobního prospěchářství alespoň o metr, ostrůvky se mohou začít rychle rozšiřovat.

Mám radost z politických změn, které nastaly na Praze 3. Nemyslím teď výsledek senátních voleb, za který patří poděkování Vám resp. všem dobrovolníkům, kteří věnovali volební kampani svůj čas. Jsem vděčný za změny, které nastaly na radnici Prahy 3, neboť jde právě o signál, že změna směrem ke vstřícnější politice pro občany možná je.

Mám rád symboliku a věřím, že Žižkov může být v budoucnu spojován nejen s televizním vysíláním, ale rovněž s vysíláním signálu naděje, že lze budovat občanskou splečnost, že mohou existovat  politici, kteří naslouchají občanům a rozhodují v jejich prospěch a nikoliv ve prospěch svůj nebo ve prospěch developerských či jiných lobby.

Děkuji Matěji Stropnickému a řadě dalších osobností z Vaší strany, které jsem měl možnost na Praze 2 a 3 poznat, za to, co pro občany a pro životní prostředí v této lokalitě dělají. Děkuji Ondřeji Liškovi, Petře Kolínské a dalším členům republikové rady Vaší strany, že mi dali důvěru a podporu v senátních volbách.

Má kandidatura na senátora s podporou Vás, Pirátů a lidovců se jevila jako riskantní projekt. Přestože řada věcí v rámci kampaně nefungovala ideálně, dostavil se úspěch. Nejsem sociolog ani politolog, abych tady analyzoval korelaci mezi volebním výsledkem Žižkov nejen sobě v roce 2010 a výsledkem 1. kola senátních voleb v obvodu 26.

Za důležitý prvek úspěchu nicméně vnímám to, že jsme se dokázali spojit a společně postupovat, přestože na řadu otázek byly a jsou pohledy rozdílné. Říká se, že v jednotě je síla. Každý z nás, kdo někdy nějaká jednání vedl, ale dobře ví, jak obtížné bývá jednoty dosáhnout, a to zvláště tehdy, přimíchá-li se do týmu někdo, kdo práci hatí.

Jsem rád, že se nám podařilo najít shodu ohledně opatření, jakými lze omezit korupci v této zemi a jsem rád, že těch oblastí, kde shoda byla dosažena, je nakonec více, než jak to na počátku vypadalo. Úspěch by se nedostavil, pokud by se některá ze stran „sekla" na některém bodě, který by považovala za důležitý, zatímco ostatní strany nikoliv.

Někdy mohou mít kompromisy potenciál negativní, někdy pozitivní. Kompromis nemusí vždy znamenat sprosté slovo. Říká se, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Někdy ale  platí také teze, že když dva nedělají totéž, neznamená to, že každý z nich je na jiné straně barikády. Věřím, že pro dosažení důležitých cílů může být legitimní spolupracovat i s lidmi, s nimiž se v jiných podstatných otázkách neshodujeme.

Hledejme prosím, co nás spojuje a v těch oblastech přinášejme do společnosti alternativní návrhy řešení. Lidé už mají plné zuby toho, jak se politici mezi sebou přou  a pouze dělají, že řeší problémy, ale fakticky nedělají pro lidi nic pozitivního. Můžeme být jiní.

Přeji Vaší straně , aby začala zpět získávat důvěru a podporu občanů. Přeji Vašemu vedení, aby se mu dařilo nalézat  způsoby, jak lidem ve společnosti ukázat, že politika nemusí být jen špína, ale také služba společnosti. Za sebe Vám mohu slíbit, že udělám všechno pro to, aby lidé, kteří mi důvěru dali, nebyli zklamáni.

Děkuji Vám za pozornost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…