Zemědělský podnik Agris Jedovnice, který si dnes ministr Bendl prohlédl, hospodaří na 1 300 hektarech, z čehož 200 hektarů tvoří louky. Rostlinná výroba je zaměřena na pěstování obilí, kukuřice, řepky a vojtěšky. Mají zde šlechtitelský chov červenostrakatých dojnic s vysokou dojivostí. Mléko dodávají do mlékárny Otinoves, ve které je firma Agris spolumajitelem. Tato mlékárna byla dalším místem, které ministr navštívil.
Mlékárna Otiněves je pokračovatelem osmdesátileté tradice mlékárenství na Drahanské vrchovině. V používaných výrobních postupech spojují dlouhodobé zkušenosti s moderními poznatky z oboru zpracování mléka. Hlavním produktem je přírodní plísňový sýr Niva, která má kromě ocenění Regionální potravina také označení kvalitního výrobku KLASA. Mlékárna ročně zpracuje 10 milionů litrů mléka a vyrobí 1 200 tun plísňového sýra.
„Současní zákazníci citlivě vnímají kvalitu potravin, a to víc než kdykoli dříve. Pro oblibu a dobré uplatnění výrobku na trhu je důležitý poměr mezi jeho cenou a kvalitou. Ministerstvo zemědělství podporuje kvalitní potraviny, například značkou KLASA nebo označením Regionální potravina, a tím se snaží motivovat výrobce k prodeji kvalitního zboží, které díky označení zákazník mezi ostatními potravinami snadno najde,“ uvedl ministr Bendl.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Ministerstvo zemědělství