Ministr Dobeš: ČR na konferenci ESA v Neapoli navýšila svůj podíl na kosmických aktivitách

24.11.2012 10:41

Delegace ČR vedená ministrem dopravy Pavlem Dobešem úspěšně završila účast na jednání Rady Evropské kosmické agentury (ESA) na ministerské úrovni, která se konala ve dnech 20. a 21. listopadu 2012 v italské Neapoli. V souladu s usnesením vlády z minulého týdne zde ČR navýšila svůj podíl na aktivitách ESA, což přinese významné prorůstové efekty pro národní hospodářství. Možnost širšího zapojení českých subjektů do aktivit ESA je velmi pozitivní zprávou a jedinečnou příležitostí ke zvýšení konkurenceschopnosti českého průmyslu a vědy.

Ministr Dobeš: ČR na konferenci ESA v Neapoli navýšila svůj podíl na kosmických aktivitách
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

Oproti informacím uvedeným v tiskové zprávě České kosmické kanceláře, o.p.s., ČR potvrdila účast i v nově vypsaných programech směřujících ke zvýšení technické a technologické úrovně českého průmyslu. Příkladem může být program GSTP, jehož náplní je podpora vývoje technologií využitelných v nejrůznějších oblastech kosmických aktivit, do něhož ČR nově vložila přibližně 130 mil. Kč. Dále se ČR bude účastnit programů ARTES zaměřených na družicovou telekomunikaci, programu Metop-SG určeného pro vývoj meteorologických družic, vývoje družicových navigačních systémů Galileo a EGNOS (EGEP) a programu pro vývoj nosných raket (FLPP). Z programů spíše vědeckého zaměření se ČR bude v příštím období účastnit Rámcového programu pro pozorování Země (EOEP), Programu robotického průzkumu (MREP) a Programu pro sledování blízkého kosmického prostoru kolem Země (SSA).

Na základě usnesení vlády se na financování české účasti v ESA podílí Ministerstvo dopravy a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dosavadní účast ČR na aktivitách ESA se ročně pohybovala přibližně ve výši přibližně 285 mil. Kč, včetně téměř 200 mil. Kč povinného členského příspěvku. Pro následující programové období vložilo Ministerstvo dopravy do nových programů přibližně 340 mil. Kč a MŠMT 175 mil. Kč. Nad rámec toho MŠMT také alokovalo pro období 2013 až 2020 částku ve výši asi 270 mil. Kč na program PRODEX určený na vývoj vědeckých přístrojů, který pro ČR v současné době prakticky nahrazuje národní kosmický program pro podporu vědeckých aktivit. Roční příspěvek se tak v nejbližších letech zvýší oproti předchozímu programovému období přibližně o 90 mil. Kč.

Ministerstvo dopravy, které je koordinátorem kosmických aktivit vlády ČR a gestorem za členství ČR v ESA, tímto krokem úspěšně završilo několikaměsíční přípravy na jednání Rady ESA na ministerské úrovni. Zvýšením své účasti v programech ESA naše republika potvrdila, že kosmickým aktivitám a moderním technologiím přikládá velký význam a že se řadí k vyspělým státům světa, ve kterých jsou kosmické aktivity považovány za strategicky významný sektor národního hospodářství a za standardní součást činnosti průmyslu i akademické sféry se značným přínosem pro rozvoj společnosti.

ESA je mezinárodní vládní organizace, jejímž účelem je zajišťovat a podporovat spolupráci mezi členskými státy v oblasti kosmického výzkumu a technologií za výlučně mírovými účely a vývoj aplikací kosmických systémů. ESA zajišťuje implementaci projektů do reálného uživatelského prostředí prostřednictvím své průmyslové politiky, a slouží tak jako významný nástroj k posilování mezinárodní spolupráce v oblasti kosmických aktivit nejen mezi členskými státy ESA, ale i mezi ESA a třetími stranami. Nejvyšším orgánem ESA je Rada ESA na úrovni ministrů, která určuje hlavní strategie činnosti ESA, včetně programových priorit a nástrojů na jejich realizaci. Těmito nástroji jsou právě nové kosmické programy.

ČR je členským státem ESA od roku 2008. Za uplynulé 4 roky ESA uzavřela téměř šest desítek kontraktů s konsorcii s českou účastí. Okolo dvaceti dalších se očekává v příštím roce. Vyšší účast na aktivitách ESA je silným impulzem pro širší zapojení českých firem, a tím i pro zvýšení jejich konkurenceschopnosti v evropském i mezinárodním měřítku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

16:14 Hřib (Piráti): Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pražskému metru.