Ministr Dobeš: Za koho se má české školství skutečně stydět? Za mě, či za kuřáka marihuany Lišku?

14.10.2011 15:55

Ministr školství Josef Dobeš exkluzivně pro ParlamentníListy.cz: Cítím se pobouřený vyjádřením bývalého ministra školství Ondřeje Lišky pro MF Dnes, kdy říká, že se za ministra Dobeše stydí.

Ministr Dobeš: Za koho se má české školství skutečně stydět? Za mě, či za kuřáka marihuany Lišku?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Na základě těchto výroků jsem se rozhodl udělat něco, co běžně nedělám a sdělím dvě věci panu exministrovi Liškovi. 

V době, kdy on byl ministrem a já byl řadovým zastupitelem Prahy 1, tak ač on to možná ani netušil, potkávali jsme se a vídali v nejmenované kavárně na Maltézském náměstí hned u MŠMT, kdy jsem zde chodil na pracovní schůzky a opakovaně jsem pana ministra Lišku zde viděl, jak v dýmu marihuany a s jointem v ruce pravděpodobně vymýšlel školské strategie a zákony. Když jsem nastoupil na ministerstvo, tak jsem pochopil, jak se v tomto prostředí tyto věci vymýšlí či realizují.

Po panu Liškovi jsme ve skříních našli spoustu kostlivců, věcí, které nikdy nezrealizoval a nedodělal či jim dal název akční plán v kontrastu s tím, jakým hlemýždím tempem věci realizoval. Koncepce s jointem v ruce se vymýšlejí dobře, ale v této morálce se hůře realizují.

Co je však ještě vážnější je to o čem již historicky psala Mladá fronta- zelená malá domů. Za
ministra Lišky vznikla pracovní skupina poradců pro environmentální vzdělávání, vesměs to byli majitelé soukromých ekologických sdružení. Tito lidé připravovali tendry - výběrová řízení, kterých se pak zúčastnili a vyhrávali. Co je ještě podivnější, titíž lidé pak byli i v závěrečných komisích, které definitivně tyto projekty expertně hodnotili a schvalovali.

Dávám čtenářům k úvaze, za co je třeba se stydět? Jestliže někdo přináší nápady, polemizuje o nich a snaží se je zavádět a tak reformovat školství (státní maturita, srovnávací zkoušky v pátých a devátých třídách, nový VŠ zákon, smlouvy mezi rodiči a školou pro žáky, kteří mají problémy s chováním nebo úvaha nad posílením národního sebevědomí a uvědomění v našich RVP) a nebo se máme stydět za to, že někdo přihrává malou (velkou) domů svým kamarádům ze spřátelených ekologických sdružení.

##PROFIL 1239##

Kam dál:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.