Ministr Fuksa: Daňové výjimky a farmářské trhy

08.09.2011 12:47

Jak souvisí vládní reforma přímých daní s populárními farmářskými trhy? Víc, než se může zdát. Reforma chce zjednodušit daňovou soustavu, mimo jiné zrušením několika desítek daňových výjimek.

Ministr Fuksa: Daňové výjimky a farmářské trhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Někteří ekonomičtí analytici či politici požadují jejich nekompromisní rušení, neboť je považují za zlo. Cílem však je rušit nesystémové výjimky, které slouží ke skrytému přerozdělování peněz daňových poplatníků ve prospěch určité zájmové skupiny. Naopak výjimky, které daňový systém zjednodušují, by měly být zachovány či posíleny. Typickým příkladem je osvobození příjmů 'z příležitostné pěstitelské a chovatelské činnosti'.

Představme si, že bychom skutečně odstranili všechny výjimky včetně osvobození u pěstitelské činnosti. Pokud by si tedy lidé na své zahrádce vypěstovali jahody a prodali je sousedovi, museli by tento příjem přiznat finančnímu úřadu a zaplatit daň z příjmů. Podobných drobných transakcí přitom probíhá statisíce až miliony ročně. Nic takového by finanční úřady nezvládly kontrolovat a ani administrovat. Desetitisícům poplatníků by se zvýšily administrativní náklady, protože by museli své příjmy evidovat a komunikovat se správci daně.

Z toho důvodu má tato výjimka zcela zřejmé opodstatnění a přispívá k lepší spravovatelnosti daní. Proto ji vláda neruší a naopak na návrh Ministerstva zemědělství posiluje. Navrhli jsme totiž, aby se limit osvobození u příležitostné výdělečné činnosti zvýšil ze současných 20 tisíc korun na 30 tisíc korun za rok, přičemž stejný limit se vztahuje na povinnost podávat daňové přiznání. Připomeňme, že limit se nezvyšoval od roku 2004 a daňová reforma má nabýt účinnosti v roce 2013. Jde tedy o jakousi »valorizaci« po devíti letech. Zvýšení limitu také zvyšuje motivaci především pro nízkopříjmové poplatníky na venkově, aby si zvyšovali příjmy svojí vlastní aktivitou, například prodejem potravin ze své vlastní zahrady, které rodina nestačí zkonzumovat.

Poptávka po kvalitních domácích potravinách roste, tento trend pozorujeme na oblibě farmářských trhů a slavností. Spolu s rostoucí cenou zemědělských a energetických surovin na celosvětových trzích to může způsobit, že se bude více vyplácet drobné pěstitelství a chovatelství - včetně chovu včel - namísto dovozu potravin. Stát by mohl tomuto trendu pomoci snižováním administrativních překážek a vhodným nastavením daňového systému. V konečném důsledku by došlo k poklesu nezaměstnanosti na venkově a ke snížení nároků na sociální systémy.

Aby nevznikly pochyby, že se jedná o výjimku pouze pro úzkou skupinu poplatníků, navrhli jsme zvýšit limit pro jakýkoli druh příležitostné činnosti včetně pronájmu movitých věcí. Byla by proto chyba, pokud by se diskuse o daňových výjimkách zúžila pouze na stravenky. Je třeba ji vnímat v plném kontextu.

Ing. Ivan Fuksa, ministr zemědělství, člen výkonné rady, místopředseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a poslanec PČR

Více:
Sobotka: Poctivec Kalousek. Zalepil díry zvýšením daní

##PROFIL 1957##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…