Ministr Mládek: Proč je nutné právě nyní odpovědně rozhodnout o těžebních limitech

26.01.2015 15:30

Každé významné strategické rozhodnutí na státní úrovni musí být učiněno nejen na základě zvážení všech relevantních informací, ale také ve správný čas. Bohužel, minulé vlády nenašly dostatek politické odvahy, takové rozhodnutí ohledně územních limitů těžby hnědého uhlí učinit a naše země se ocitla v situaci, kdy si nemůže dovolit s jasným postojem k této otázce otálet.

Ministr Mládek: Proč je nutné právě nyní odpovědně rozhodnout o těžebních limitech
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Rypadla se v těžebních oblastech blíží k limitům, jedno je loni už dokonce dostihlo a zastavilo se. Rozhodnutí je třeba udělat teď, aby bylo v případě prolomení vůbec pokračování těžby možné připravit. V opačném případě pak musí stát už nyní začít konkretizovat plány na její zastavení, které by přišlo okolo roku 2022. Rovněž by bylo nezbytné v případě neprolomení začít připravovat sociální programy a programy podpory pracovních míst. Dopady na nezaměstnanost by totiž byly skutečné veliké a to navíc v regionu, který už nyní vysokou nezaměstnaností trpí. Bavíme se o tisících lidí, kteří by tak přišli o práci.

Co je ale rovněž podstatné, energetika potřebuje především stabilitu a jasně nastavené směřování na dekády dopředu. V regionech, kterých se limity přímo týkají, panuje řadu let nejistota a to jak na straně podnikatelů a zaměstnanců, tak na straně lidí, kteří v blízkých obcích a městech bydlí. Najít odvahu k rozhodnutí a třeba i čelit negativnímu ohlasu těch, kteří by preferovali jiné řešení, znamená takovou jistotu konečně dát. Najít řešení, které by vyhovovalo všem, není z logiky věci možné.

Nejsme státem oplývajícím zásobami ropy či zemního plynu, které tak musíme dovážet, ale zásoby hnědého uhlí za limity jsou našim národním bohatstvím, významnou energetickou rezervou. Využitím i třeba jen části těchto zásob zvyšujeme v současné turbulentní době svoji energetickou soběstačnost a tedy i bezpečnost. Výhodu toho, že můžeme velkou část elektrické energie vyrábět ze svých domácích zdrojů, bychom si měli chtít udržet. Řada ostatních států nám v tomto ohledu může závidět. Současně musíme mít na paměti i situaci českých tepláren, pro které by bez dostatečně velkého prolomení limitů už velmi brzy nebyl náš stát schopen vyprodukovat dostatek uhlí. I ty potřebují mít jasno, aby mohly rozhodnout o své dlouhodobé orientaci a případně stihly přikročit k rekonstrukci a splnění emisních limitů. Nemůžeme po nich chtít, aby udělaly investice s návratností 10 či 15 let, aniž by měly jasno, jestli uhlí po tuto dobu bude nebo ne. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Mládek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce