Ministr Vondra: Armádní letecký speciál pomáhá

17.07.2012 7:45

V pondělí 16. července 2012 odpoledne odstartoval z pražského letiště ve Kbelích armádní transportní letoun CASA C-295M, který pomáhá naplnit projekt Zoo Praha.

Ministr Vondra: Armádní letecký speciál pomáhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Ten navazuje na svůj historicky první český transport koní Převalského do mongolských stepí, který se uskutečnil vloni rovněž ve spolupráci s Armádou České republiky. Do Mongolska, domoviny předků koní Převalského, přepraví čtveřici březích klisen.

Anežka, Greta, Xara a Spela jsou pasažérky, kterým chce kapitán letounu kapitán Jaroslav Bulíř dopřát maximální komfort. „ Především budeme s posádkou muset brát zřetel na pozvolné stoupání a potom přistání. Budeme doufat, že počasí neovlivní nějaké nenadálé změny, na které bychom museli prudčeji reagovat,“ uvedl kapitán Bulíř.

Ten se svou posádkou absolvuje první část letu, která potrvá asi šest hodin a bude ukončena mezipřistáním v ruské Kazani. Zde dojde k vystřídání posádky a velení nad letadlem se ujme podplukovník Milan Laniak. V Novosibirsku by se v úterý 17. července nad ránem opět první posádka měla ujmout řízení letounu. Přičemž druhým pilotem bude znovu nadporučice Pavlína Engelová.

Armádní letoun by měl tentokrát přistávat na nezpevněné ploše letiště v Bulganu na jihozápadě Mongolska. Zde už na své kolegy čeká český voják, který posádky letounu informuje o aktuálním počasí v na místním letišti a na palubě letounu bude také mongolský navigátor.

Po následném pozemním transportu budou koně vypuštěni do aklimatizační obory v Gobi B. Za resort obrany byl odletu přítomen zástupce náčelníka Generálního štábu AČR-náčelník štábu brigádní generál Bohuslav Dvořák, velitel 24. základny dopravního letectva v Praze plukovník Jiří Vávra a další významní hosté. Ti všichni ocenili výrazně nadstandardní spolupráci týmů ZOO Praha a Armády České republiky při realizaci tohoto nevšedního projektu.

„Návrat koní Převalského do Gobi B začal v roce 1992 pod vedením německých, později švýcarských organizací. Na podzim roku 2009 čítala gobijská populace přes 150 koní. Po kruté zimě z přelomu let 2009 – 2010 se však stav koní dramaticky snížil na pohých 49. V současné době počet koní pomalu, ale jistě roste. Příchod čtyř nepříbuzných zvířat z Evropy představuje důležitý krok pro zdravý rozvoj tamní populace,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Dodal, že projekt "Návrat divokých koní" nově získal prestižní status oficiálního partnerského projektu Světové organizace zoologických zahrad a akvárií (WAZA), která takto ocenila přínos pražské ZOO pro záchranu koně Převalského před vyhubením.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…