Ministr Vondra: Nikoho takového jako byl generál Sedláček už nemáme

27.08.2012 20:00

V Praze zemřel v pondělí 27. srpna 2012 ve věku 94 let armádní generál Tomáš Sedláček. Narodil se 8. ledna 1918 ve Vídni a, jak s nadsázkou rád připomínal, byl jen o málo starší než samostatný stát Čechů a Slováků.

Ministr Vondra: Nikoho takového jako byl generál Sedláček už nemáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Tomáš Sedláček byl člověkem, který se především pro vojáky novodobé české armády stal symbolem a vzorem. Člověkem, který nikdy nehleděl na osobní prospěch a už od mládí se chtěl stát vojákem, který umí bránit svou vlast. Přes všechny překážky a potíže se mu podařilo naplnit jeho klukovský sen. Stal se uznávaným vlastencem - vojákem, který věrně dostál slovům přísahy.

I přes zrakový handicap v pozdějším věku dokázal vnášet úsměv ve chvílích, kdy bylo nutné komukoli dodat odvahy a síly. Nikdy si nebral servítky a nemilosrdně odsuzoval své věznitele, kteří ho v době po nástupu komunistů uvrhli do žaláře. „Pohrdám jimi!“ říkal.

V roce 1992 se dočkal rehabilitace a byl jmenován do hodnosti generálmajora. V roce 2008 dosáhl na nejvyšší vojenskou hodnost – armádního generála. Byl čestným předsedou Československé obce legionářské, tedy organizace, která s československými vojáky, kteří v době druhé světové války bojovali v zahraničí, má mnoho společného. „Když jsme obnovovali obec legionářskou, vzpomněli jsme si na naše bývalé velitele, kteří mnohdy byli právě těmi legionáři. Jejich příkladu, jejich idejí, které hlásali, jsme se nechtěli vzdát,“ připomínal generál Sedláček.

„Jsem hrdý, že jsem se narodil v této zemi. Moje generace žila v jiné době. To ta dnešní žije naštěstí v době, kdy necítí přímou hrozbu nebezpečí, které jsme poznali my. Ty rizikové oblasti, z nichž hrozí určité ohrožení, jsou od nás jaksi pořád ještě daleko,“ vysvětloval a dodával: „Já vlastenectví považuji za hrdost na to, že patřím k tomuto národu, a proto je mojí povinností nejen brát, ale také dávat. Vždycky cituji Kennedyho, který řekl: Neptej se, co stát dá tobě, ale co ty dáš státu.“

Vzpomínal, že jeho generace dávala své zemi v boji za svobodu to nejcennější – lidské životy. Ovlivňovala a formovala je řada věcí. Zdůrazňoval, že čtyřicet let vlády komunistů nás k hrdosti na vlastní úspěchy nevychovávalo, protože byl nařízen internacionalismus a především obdiv k SSSR.

„Smrt armádního generála Tomáše Sedláčka mě velmi bolestně zasáhla. O jeho nemoci jsem věděl, ještě tento víkend jsem ho navštívil v nemocnici. I přes vážný stav jsem věřil, že tak, jak to dokázal už mnohokrát ve svém životě, se s chorobou dokáže poprat a zvítězí. Vydržet! To bylo jeho heslo. Narodil se ve stejný rok, kdy vznikl samostatný československý stát, za který bojoval s nepřítelem na východní i západní frontě. Po únorovém převratu poté sváděl boj o mnoho těžší – s komunistickou tyranií. S generálem Sedláčkem odešla výrazná osobnost našich moderních dějin. Tím výraznější, že nikoho takového už nemáme,“ uvedl k této smutné události ministr obrany Alexandr Vondra.

„Minulý týden při setkání bývalých akademiků v Hranicích jsme spolu s jeho spolužáky přáli generálu Sedláčkovi na dálku brzké uzdravení. Tuto sobotu jsem při návštěvě v motolské nemocnici obdivoval jeho nezdolný smysl pro humor a zájem o dění kolem i přes vážné zdravotní problémy. A dnes odpoledne přišla zpráva, že Tomáš Sedláček odešel navždy. Voják, který se stal už za svého života legendou a zároveň symbolem starých dobrých hodnot, které jakoby se dnes už nehodilo nosit. Pro celoživotní respekt k těmto hodnotám a pro mimořádný rozsah bojových zkušeností byl a zůstane vzorem pro mnoho generací vojáků. Je mi ctí, že jsem ho znal osobně a že jsme ho mohli považovat za kamaráda ve zbrani. Tím ostatně, i přes vysokou hodnost, věk a prokazované pocty, pro nás vojáky vždycky byl,“ uvedl generálporučík Petr Pavel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…