Ministr Vondra: Práce českých vojáků v Afghánistánu má velmi dobrý zvuk

11.09.2011 18:41

Ve dnech 4. až 5. září navštívil ministr obrany Alexandr Vondra spolu s náčelníkem GŠ AČR armádním generálem Vlastimilem Pickem jednotky českých vojáků v Afghánistánu a jednal s představiteli tamní vlády a velení operace ISAF. K výsledkům této cesty se v úterý 6. září uskutečnila tisková konference.

Ministr Vondra: Práce českých vojáků v Afghánistánu má velmi dobrý zvuk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Na ní ministr obrany shrnul výsledky cesty, když zopakoval důvody, které jej do Afghánistánu vedly. Tím prvním bylo poděkovat českým vojákům za práci, kterou zde odvádějí a podpořit je. Proto jeho delegace postupně navštívila tři základny na nichž příslušníci Armády České republiky působí.

Ministr Vondra hodnotil tamní bezpečnostní situaci ve srovnání s letošním jarem jako mnohem klidnější, a to i díky tomu, že se neustále zvyšuje počet dobře vycvičených vojáků Afghánské národní armády i místních policistů.

Naši vojáci se na přípravě afghánských bezpečnostních sil přímo podílejí a jejich výsledky jsou dobré.

Druhým důvodem cesty bylo udělat si přímo na místě obrázek o postupující transformaci, předávání jednotlivých území do správy afghánským úřadům. „Čeští vojáci, pokud pomineme Kábul, působí ve třech provinciích, které zatím předány nebyly, ale už příští rok se nás tato záležitost bude týkat. To samozřejmě přinese nároky na plánování eventuální restrukturalizace kontingentu a my jsme toto chtěli projednat přímo v Afghánistánu," uvedl ministr Alexandr Vondra.

Vysoce ohodnotil skvělou práci, kterou v provincii Wardak odvádějí při výcviku afghánských bezpečnostních sil příslušníci 7. mechanizované brigády z Hranic na Moravě. Zmínil se o příslušnících jednotky, kteří ve spolupráci s civilní složkou tvoří Provinční rekonstrukční tým v Lógaru.

„Tito lidé zde odvádějí již tradiční skvělou práci při ochraně odborníků, kteří se snaží realizovat celou řadu významných projektů. Jedná se především o školy a nemocnice," řekl ministr.

Právě zde předal šek na 10 tisíc dolarů, který pro afghánské děti poslalo hnutí Stonožka.

Hovořil také o naší nové základně, kterou od letošního července budovali vojáci 601. skupiny speciálních sil v provincii Nangarhár a kde byla při návštěvě delegace ministra obrany poprvé slavnostně vztyčena česká vlajka. Podtrhl, že speciálové z Prostějova pomáhají kromě jiných úkolů i s výcvikem místní policie, respektive její speciální složky.

Jménem české vlády informoval afghánského ministra obrany a ministra vnitra o daru, kterým jsou dva tisíce zásobníků do samopalů vzor 58. Navíc předal afghánským představitelům seznam pro českou armádu již nepotřebného zboží, které můžeme dodat.

„Ministr obrany Abdul Rahim Wardak i velitel ISAF generál John Allen velmi ocenili práci českých vojáků," informoval ministr. K naší budoucí účasti v Afghánistánu ministr Vondra sdělil: „ V letošním roce české zapojení kulminuje. Na podzim skončí na základně Šarana jednotka vrtulníkářů. To je krok, který je dlouhodobě plánovaný. V roce 2012, kdy máme ještě od Parlamentu ČR mandát, bude docházet postupně k transformaci. U speciálních sil předpokládáme dvě rotace, v létě příštího roku bude jeich činnost omezena. Každopádně počítáme s postupným snižováním naší účasti v zahraničních misích."

Zdůraznil své přesvědčení o tom, že pro vojáky české armády jsou zahraniční mise velmi přínosné a důležité. „Ujistil jsem afghánské protějšky, že Česká republika bude Afghánistán nadále podporovat, zejména nyní, když afghánské autority přebírají větší díl odpovědnosti v rámci procesu předávání odpovědnosti za bezpečnost," řekl ministr obrany Alexandr Vondra.

Více
Vondra vyzývá lidi: Máte-li informace ke kauze ProMoPro, dejte je policii

##PROFIL 97##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.