Ministr Vondra: Vlak Lustig poveze divadelní představení i výstavu VHÚ o pomoci Izraeli

15.07.2012 13:31

Unikátní projekt „Vlak Lustig - Vlak do nenávratna“ nabízí železniční divadelní představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, současně představuje i výstavu Akce: Důvěrné Izrael. Vernisáže i premiéry se zúčastnil také ministr obrany Alexandr Vondra.

Ministr Vondra: Vlak Lustig poveze divadelní představení i výstavu VHÚ o pomoci Izraeli
Foto: tan
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Nejen v českých, ale i v celoevropských podmínkách jde o zcela výjimečnou akci. Jejím středobodem je vlaková souprava, která v druhé půlce července zastaví ve čtrnácti velkých nádražích v krajských městech České republiky, přičemž jeden vagón je přetvořen na divadelní jeviště. Na něm se na nádražních v Praze, Brně, Pardubicích a dalších městech bude hrát dramatizace novely Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, v nastudování Divadla pod Palmovkou a režii Petra Kracika.

Projekt Vlak Lustig - Vlak do nenávratna se koná v rámci již 13. ročníku mezinárodního festivalu české, německé a židovské kultury Devět bran 2012. V jednom z vagónů je také výstava, kterou připravil Vojenský historický ústav Praha. Ta nese název Akce: Důvěrné Izrael a vztahuje se k poválečné době.

Na jaře roku 1948 byl Izrael, bezprostředně po svém založení, napaden sousedními arabskými státy a Československo bylo jedinou zemí, která mu poskytla vojenskou pomoc. Výstava zachycuje pozadí a konkrétní kroky této pomoci, jejíž součástí byly i dodávky letadel, munice, výzbroje, ale také výcvik pilotů a dalších vojáků.

První představení Modlitby pro Kateřinu Horovitzovou ve vlakovém prostředí se odehrálo v pátek 13. července na nádraží v Praze – Bubnech. Tedy v místech, odkud od podzimu 1941 vyjížděly transporty židovského obyvatelstva mířící do koncentračního tábora Terezín a posléze do vyhlazovacích táborů.

Hra vypráví příběh mladé židovské dívky, která společně s dalšími židovskými pasažéry putuje v uzavřeném vagónu okupovanou zemí za svobodou, kterou si od nacistů museli koupit. Jejich cesta však končí v plynové komoře.

Premiéru uvedl ministr obrany Alexandr Vondra společně s organizátorem festivalu Devět bran Pavlem Chalupou. „Jedním z významů tohoto představení je i to, že můžeme alespoň malým způsobem připomenout a odčinit tu obrovskou křivdu, která se našim židovským spoluobčanům během druhé světové války udála,“ zmínil Alexandr Vondra. O výstavě věnované československé pomoci Izraeli pak řekl: „Je to jedna z mála kapitol našich dějin, na kterou můžeme být hrdí. Položila základ velmi dobrým vztahům mezi oběma zeměmi, které dodnes trvají.“

Po pražském představení se budou ty následující konat každý další den: 14. července. Ostrava, 15. července. Olomouc, 16. července. Zlín, dále Brno, Jihlava, Pardubice, Hradec Králové, Liberec, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Plzeň, České Budějovice, Kolín. Pak se souprava vrátí do Prahy, kde se bude opět na nádraží Bubny konat 27. července. poslední představení projektu. Na konci srpna se ovšem celý vlak vydá ještě jednou na cestu, tentokrát po symbolické trase. Z Wannsee u Berlína, kde se před sedmdesáti lety (1942) konala nechvalně známá konference o takzvaném konečném řešení židovské otázky, zamíří vlak do Prahy, odtud pojede do polského Krakova a svoji pouť zakončí v Osvětimi.

Vlaková souprava má několik vagónů a tvoří ji i parní lokomotiva řady 555 – právě tyto stroje byly za války často používány na českých drahách. Vedle vagónu-jeviště tvoří soupravu ještě další dva nákladní vagóny, které jsou podobné těm, ve kterých byli v transportech převáženi do koncentračních táborů lidé. V těchto vagónech budou převáženy dekorace, technika, hlediště, zároveň jsou využity i jako galerijní prostory pro instalaci výstavy Akce: Důvěrné Izrael. Jeden osobní vagón je určen pro přepravu divadelního týmu včetně techniky a produkce. V jednom z nákladních vagónů jsou promítány i dobové filmy.

Divadelní představení začíná vždy v 21.00, vstupenky je možné získat zdarma před představením od 20.30, případně rezervovat přes mailovou adresu pchalupa@post.cz. Výstava Akce: Důvěrné Izrael je otevřena v den představení vždy od 12 do 18 hodin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…