Nečas: Čerpání evropských dotací se zjednoduší

02.12.2012 8:23

Vláda se shodla na efektivnější variantě čerpání evropských peněz. Vymezila osm operačních programů pro roky 2014 až 2020.

Nečas: Čerpání evropských dotací se zjednoduší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Zahrnují mimo jiné program pro Prahu či technickou pomoc, ale také integrovaný program sjednocující dosavadní regionální programy. Dosud má ČR celkem 17 operačních programů pro čerpání z evropských fondů.

„V tuto chvíli stojíme před situací, kdy čerpání z operačních programů bude jednodušší, protože jich bude méně,“ upřesnil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který návrh předkládal. „Je dobře, že se snižuje počet operačních programů,“ uvedl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Podle ministra Jankovského musí být kladen důraz na důsledné definování priorit. „Součástí cíle Evropské komise je tématická koncentrace,“ zmínil jednu z podmínek. V následujícím období proto podle něj nebude možné celou škálu potřeb České republiky uspokojit. „Proto se soustředíme na infrastrukturu, inovace a instituce a ještě k tomu přidáváme jednu, což souvisí s regiony, tzn. inkluze, sociální začlenění,“ uvedl ministr. „Minulý týden jsme prezentovali na základě pozice EK pracovní verzi, jak jsme pokročili, EK to velice ocenila,“ podotkl ministr.

Začíná příprava struktury programů

„Zatím neobsahuje tento návrh prioritní osy programu ani samotné návrhy struktury programu. Tyto programy budou rozpracovány řídícími orgány v souladu s příslušnými nařízeními Evropské unie,“ poznamenal premiér. Intenzivní příprava na přesné struktuře operačních programů může nyní podle ministra Kamila Jankovského začít.

Materiál obsahuje východiska a zkušenosti z minulého programového období 2004–2006 a současného období 2007–2013. Rozpracovává vládou projednané národní rozvojové priority. Ministerstvo pro místní rozvoj vycházelo z návrhů nařízení Evropské unie, ze shrnutí makroekonomických souvislostí v ČR, stěžejních analytických zjištění, využilo rovněž podklady od dalších resortů, krajů, zástupců měst a obcí a dalších partnerů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kobza (SPD): Prezident chcimírem? Podle mne ani náhodou

7:02 Kobza (SPD): Prezident chcimírem? Podle mne ani náhodou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla o míru na Ukrajině.