Nečas: Srbsko patří mezi prioritní země, na které se chceme zaměřovat

17.12.2012 13:12

Premiér Petr Nečas navštívil Srbskou republiku a jednal s jejími nejvyššími představiteli. Řeč přišla na české investice v rozvoji dopravy, energetiky a životního prostředí.

Nečas: Srbsko patří mezi prioritní země, na které se chceme zaměřovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Srbsko je důležitý partner v regionu Západního Balkánu. Patří mezi dvanáct prioritních zemí, na které se chceme zaměřovat, dokazuje to i početná podnikatelská delegace, která s námi přicestovala,“ řekl při jednání se svým srbským protějškem premiér Petr Nečas.

Příkladem úspěšných českých investic v Srbsku je továrna na výrobu pneumatik ve městě Ruma. Dalším úspěšným projektem je výstavba dálničního tunelu Bančarevo nebo modernizace a elektrifikace železničního koridoru 10 v úseku Niš – Dimitrovgrad. České firmy mají také zájem o spolupráci v oblasti dálniční infrastruktury.

„Výrazem významu, jaký ČR vztahům se Srbskem připisuje, je i dlouholetá realizace projektů rozvojové spolupráce v Srbsku. ČR se na česko-srbských projektech rozvojové spolupráce podílí částkou asi 1,5 milionu eur ročně,“ řekl premiér Petr Nečas. V této oblasti zaměřujeme svoji podporu především na zdravotnictví, životní prostředí, úspory energie a malé a střední podniky.

Čeští dodavatelé jednají v současnosti o projektu rozšíření dolu a výstavby elektrárny v lokalitě Štavalj. V nejbližší době bude na různých místech v Srbsku zahájena výstavba šesti malých vodních elektráren. České firmy mají zkušenosti i v oblasti zelených technologií.

Premiér Srbska Ivica Dačić řekl, že je velmi rád za velké možnosti vzájemné obchodní spolupráci. „V rámci Evropské unie patříte mezi naše nejbližší partnery. Můžete počítat s podporou Srbska, pokud to bude potřebné,“ řekl srbský premiér s tím, že si váží české podpory integrace Srbské republiky do Evropské unie.

V rámci návštěvy české delegace v Srbsku podepsali zástupci obou zemí dva dokumenty, a to prováděcí protokol k dohodě o zpětném přebírání neoprávněně pobývajících osob a novou bilaterální dohodu o mezinárodní silniční dopravě.

Dohoda mezi Evropským společenstvím a Srbskou republikou o zpětném přebírání neoprávněně pobývajících osob, tzv. readmisní dohoda, vstoupila v platnost v roce 2008. Prováděcí protokol rozvádí detaily této dohody jako jsou hraniční přechody, zrychlený postup, provádění pohovorů, lhůty apod.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…