Paroubek (NS-LEV 21): Interpelace by měla vysílat Česká televize

06.12.2012 19:44

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6.12. 2012.

Paroubek (NS-LEV 21): Interpelace by měla vysílat Česká televize
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jiří Paroubek při projevu Vlasty Parkanové

Vážený pane místopředsedo, nechtěl jsem hovořit v úvodu o jedné věci, kterou vyvolala nepřítomnost pana premiéra. Myslím si, že zejména teď, když se jedná o jednacím řádu, by bylo vhodné také zvážit trošku jinou metodu questions time, tedy interpelací tak, aby byly zábavnější pro všechny, zejména pro televizní diváky. Trošku mě překvapuje postup České televize, která vynechala z vysílání interpelace, protože to se zdá alespoň pro mne nefér, protože pan premiér by si jistě rozmyslel, kdyby byly interpelace jednostranné a on je prohrál 15 : 0, aby tady příště nebyl. Takže se domnívám, že je potřeba tyhle věci říci nahlas a s odvahou.

Dlouhodobě sleduji evropskou problematiku. Musím říci, že mě překvapují některé kroky české vlády ve vztahu k Evropské unii. Nechci hovořit o těch krocích, které chápu a s nimiž se více méně ztotožňuji, pokud jde například o tzv. bankovní unii. Jedná se o výjimečně racionální pozici. Pokud chce vláda řešit tuto záležitost, aby zabránila možnému odlivu likvidních prostředků z českých filiálek bank, upozornil bych i na potřebu ovlivnit také to, aby národní regulátor měl možnost zabránit přílivu toxických aktiv z mateřských bank do českých filiálek, jako se to nedávno stalo u Komerční banky a Československé obchodní banky, které musely řešit otázku řeckých státních papírů. Banky řešily celou věc zřejmě oprávkami a tedy na úkor zisku a na úkor daní placených v České republice.

Chci hovořit na jiné téma. Překvapilo mě stanovisko nejvyšších představitelů výkonné moci státu, které bylo ve vztahu k udělení Nobelovy ceny míru v Oslu, pokud jde o Evropskou unii. Zajímá mě v této souvislosti odpověď na dvě otázky.

Za prvé: Jakou strategii má vláda v závěrečných jednáních o evropské finanční perspektivě let 2014 až 2020.

Za druhé: Co by vláda považovala za svůj vyjednávací úspěch. Připomínám, že před sedmi lety vláda pod mým vedením získala 30 miliard eur.

Děkuji.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…