Paroubek: Nečas, Schwarzenberg a zpochybňování Benešových dekretů

07.02.2013 17:15

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 2. 2013. Interpelace na předsedu vlády.

Paroubek: Nečas, Schwarzenberg a zpochybňování Benešových dekretů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Vážený pane nepřítomný premiére, ve volební kampani k prezidentským volbám, tak jako v každé kampani, padlo mnoho výroků, jimiž nemá už smysl se dále zabývat.

Naopak, zabývat se některými výroky je nezbytné. Mám na mysli nehorázné výroky vašeho prvního zástupce, vicepremiéra vlády Karla Schwarzenberga na adresu druhého československého prezidenta Edvarda Beneše. Váš vicepremiér se také pochopitelně mylně domníval, že tak zvané dekrety prezidenta Beneše, které byly přijaty v roce 1946 dodatečně jako platné zákony prozatímním Národním shromážděním, jsou neplatné.

Je axiomem československé a české zahraniční politiky již od roku 1945, ale vlastně už od doby války, od vzniku prozatímní československé vlády v exilu, nezpochybňovat rozhodnutí vítězných velmocí o odsunu sudetských Němců, kteří se významným způsobem podíleli v roce 1938 na rozpadu československého státu. Nebyli to ostatně Češi, kdo v roce 1938 způsobili rozpad Československa a v roce 1939 druhou světovou válku. Češi byli však nestranně na straně vítězů druhé světové války. Sněmovna před jistým časem rozhodla o tom, že se Edvard Beneš zasloužil o stát. Naznačovat, že by tento velký český politik byl snad zralý pro soudní tribunál v Haagu, vidím jako nechutné. Zejména, říká-li to ministr zahraničních věcí České republiky.

Táži se vás, vážený pane premiére,

za prvé, zda souhlasíte s výroky svého ministra vůči prezidentu Benešovi a tzv. dekretům prezidenta republiky,

za druhé, zda si uvědomujete, že podobné výroky vašeho prvního zástupce a předsedy koaliční strany zpochybňují základní linii československé a české zahraniční politiky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.