Paroubek: Občané si zaslouží vědět, jak chce vláda řešit metylalkoholovou kauzu

25.10.2012 16:17

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 10. 2012

Paroubek: Občané si zaslouží vědět, jak chce vláda řešit metylalkoholovou kauzu
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, na zářijové schůzi Sněmovny a znovu také v říjnu jsem opakovaně neúspěšně navrhl zařazení mimořádného bodu jednání Poslanecké sněmovny k problematice jedovatých lihovin, obsahujících metanol. Tehdy jsem uvedl, že je zde patrné ohromné selhání státní správy, počínaje policií, přes celní správu, potravinářskou inspekci, ČOJ, až po hygienickou službu. Možná jsem ještě na někoho zapomněl. Těžko hledat podobné selhání státu v jiných zemích Evropské unie.

Po propuknutí metanolové aféry jsme se dozvěděli, že 20 až 25 % v České republice vyrobených a prodávaných lihovin je produkováno například z denaturovaného lihu, rafinovaného Savem. Z toho každoročně pocházejí daňové úniky v řádech set miliónů korun, možná až miliard korun. A tyto objemy občany spotřebovaných nekvalitních lihovin vytvářejí latentně značný zdravotní problém.

Vláda pod vaším vedením sestavila seznam opatření pod názvem Plán nulové tolerance k černému trhu s lihovinami. Zdá se, že plán není zcela jasně definován. Některé věci v něm chybí, a to i záležitosti navrhované samotnými výrobci lihovin.

Sliboval jste například, že stát bude přísněji kontrolovat dovoz metylalkoholu. Unie lihovarníků požadovala, aby stát zajistil stálý dohled celníků ve všech daňových skladech s lihovinami v Česku. Sami obchodníci se dožadovali například zavedení takzvaných registračních pokladen, díky nimž by se dal vystopovat původ případného prodaného závadného alkoholu a možná by odpadla potřeba nějakých rodných listů.

Myslím, že česká veřejnost, která je i dnes stále ohrožena podle novinových zpráv smrtícím alkoholem, si zaslouží dostat podrobnou informaci vlády o tom, jak chce vláda řešit kauzu, která si vyžádala již třicet obětí na lidských životech.

Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…