Paroubek: Rekvalifikace nových policistů je jen další naivní myšlenkou P. Lessyho

20.02.2012 20:06

Tzv. „syrová“ myšlenka, která podle dnešních Lidových novin uzrála v hlavě policejního prezidenta Lessyho, že nově příchozí policisté by procházeli jen jakýmsi rekvalifikačním kurzem, je podle mého názoru absolutně zcestná a nesmyslná.

Paroubek: Rekvalifikace nových policistů je jen další naivní myšlenkou P. Lessyho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Potvrdil jsem si to dokonce u několika odborníků z oblasti práva a bezpečnosti, kteří nad tímto nápadem pouze kroutili hlavou.

Policisté se ve své práci neobejdou bez perfektní znalosti práva, kriminalistiky, kriminologie, psychologie a služebního výcviku, který jen v základní rovině zabere minimálně celý jeden rok, aby mohl takový policista vůbec zakročovat, a to ještě pod vedením staršího a zkušenějšího policisty. Pokud jde o znalosti práva, je nezbytně nutné, aby každý policista měl velmi dobré znalosti ústavního práva, zejména Ústavy ČR a Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, a od které se odvíjí veškeré současně platné právní normy.

Každý policista musí mít rovněž perfektní znalost trestního práva, zejména trestního práva hmotného (trestní zákon) a trestního práva procesního (trestní řád). Dále musí mít vynikající znalost správního práva s důrazem na zákon o přestupcích, musí ovládat občanské právo (občanský zákoník), rodinné právo a další druhy práva.

V 21. století, které je obecně nazýváno stoletím vzdělanosti, je zejména s ohledem na některé tristní zákroky naší policie potřeba vzdělanost policistů podstatně zvýšit, nikoli radikálně ponížit, jak se evidentně domnívá policejní prezident.

Je třeba vzít v úvahu, že podobnými „rychlokurzy“ byli naposledy přijímáni policisté v 50. letech, kde pak v důsledku toho, že oproti odbornosti byla upřednostňována stranická legitimace, docházelo k nenapravitelným excesům, vykonstruovaným procesům či politickým vraždám.

Připomínám navíc, že podobné tendence zde v minulosti již několikrát byly, ale k ničemu pozitivnímu to nevedlo. Služba v rámci Policie ČR je tak náročná, že ji mohou vykonávat pouze profesionálové, nikoli „rychlokvašky“.

Nepřekvapuje mne však, že s takovými návrhy přichází člověk, který je pro velkou část policistů symbolem zmaru a beznaděje, a který se neštítí zaútočit na svého bývalého kolegu brigádního generála JUDr. Jiřího Vorálka jenom proto, že projevil ochotu podílet se na vzniku skutečně kvalitního programu politické strany národních socialistů v oblasti bezpečnosti.

Přehlédl jsem kritiku ze strany poslankyně ODS Jany Černochové, která dlouhodobě slušně řečeno sdílí společnou domácnost s náměstkem policejního prezidenta Červíčkem, a přehlédl jsem i kritiku ze strany místopředsedy strany Věci veřejné Tomáš Jarolíma, jehož faktický šéf Vít Bárta je obviněn z úplatkářství. Kritika ze strany policejního prezidenta Lessyho, který údajně získal svou funkci na bujarém večírku ve vinném sklípku Radka Johna, a jeho výsledky tomu odpovídají, by se měl generálu JUDr. Jiřímu Vorálkovi veřejně omluvit.

Nápady typu rekvalifikace zájemců o vstup do řad policie jsou nehodné funkce policejního prezidenta, který by takto vůbec vystupovat neměl, zejména proto, že sám má vystudovanou Policejní akademii České republiky v Praze, která má vysokou prestiž.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.