Premiér Nečas: Bordel v evropských dotacích jsme zdědili po sociální demokracii

15.03.2012 17:13

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 3. 2012

Premiér Nečas: Bordel v evropských dotacích jsme zdědili po sociální demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předtím než se dostanu ke konkrétním údajům a ke konkrétním faktům, nemohu se vyhnout odpovědi na otázku pana místopředsedy Zaorálka, kdo je za to zodpovědný.

Ano, v současné době Česká republika obdržela takzvaný warning letter, kde na základě analýzy Evropské komise a Evropského účetního dvora tím hlavním důvodem, proč jsou pozastaveny platby v rámci celého systému operačních programů, je samozřejmě otázka fungování celého auditního systému. Musím říci, že tento auditní systém byl vymyšlen a certifikován, tento tedy špatně fungující auditní systém byl vymyšlen a certifikován samozřejmě na Ministerstvu financí v letech 2005 a 2006, čili ten, kdo nese odpovědnost, se jmenuje Bohuslav Sobotka. Jestli čirou náhodou to je nebo není stávající předseda České strany sociálně demokratické, to ponechám důvtipu pana místopředsedy Zaorálka. Proč byl tento systém takto navržen Evropské komisi, proč byl takto certifikován, by si měli zodpovědět v rámci vnitrostranické diskuse.

Nicméně, musím říci, že problém samozřejmě je závažný. My jsme zdědili nejen tento špatně nastavený auditní systém, který - jak se ukázalo - Evropská komise teď příliš pozitivně nehodnotí, ale zdědili jsme i velmi nepřehlednou strukturu 24 operačních programů, které opět vymyslela vláda České strany sociálně demokratické. A samozřejmě struktura 24 operačních programů, které jsou potom velmi těžko administrovatelné a velmi těžko auditované, je také jednou z příčin tohoto stavu.

Za další. Musím říci, že v tuto chvíli je z hlediska pozastavení plateb ohrožena jedna třetina všech operačních programů v rámci celé Evropské unie, čili se nejedná o nějaké české specifikum. Česká republika má aktuálně k dispozici 788 mld. korun, podané žádosti, kdy se jedná o téměř 76 tisíc žádostí o podporu, v hodnotě 1 bil. 179 mld. korun, to znamená téměř 150 % národní alokace.

Co se týče schválených projektů, tak se jedná o 34 tis. projektů v hodnotě 569 mld. korun, to znamená, v tuto chvíli se jedná o 72 % alokace. Proplacené prostředky příjemců, tak se jedná o částku 313 mld. korun, to znamená téměř 40 % národní alokace. Certifikované výdaje jsou ve výši 139 mld. korun, to je zhruba 17,6 % alokace. Na centrální úrovni věnuje Ministerstvo pro místní rozvoj, národní orgán pro koordinaci, pravidelně analyzuje a vyhodnocuje údaje o čerpání jednotlivých operačních programů, jejich prioritních os a oblastí podpory. Hlídá plnění předpokladu čerpání, které si stanovují samotné řídicí orgány v rámci řízení svého operačního programu a zohledňuje rizika vystupující z kontrolní činnosti příslušných autorit.

Součástí řízení rizik je zesílená řízení rizik z národního orgánu pro koordinaci v podobě aplikace krizového řízení za účelem úspěšného vyčerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů a fondu soudržnosti v operačních programech, které jsou identifikovány jako ohrožené. Aktuálně se v zesíleném řízení nachází tyto operační programy: operační program Životní prostředí, Výzkum a vývoj pro inovace, Vzdělávání pro konkurenceschopnost. V současné době Ministerstvo pro místní rozvoj zpracovává dokument, který bude předložen vládě České republiky k projednání do konce května 2012.

Dosavadní realizace všech operačních programů byla zhodnocena podle multikriteriálního hodnocení. Hodnoceny byly tři stěžejní oblasti implementace. Oblast finanční, věcná a řízení operačního programu. Bylo identifikováno šest rizikových operačních programů a Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje vhodná opatření pro snížení rizik. V relevantních případech bude vyčíslena částka, která bude považována za ohroženou nebo vhodnou k realokaci prostředků. To se týká zejména operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…