Premiér Nečas: Lidická tragédie je symbolem zrůdné ideologie

10.06.2012 12:02

Premiér Petr Nečas se dnes zúčastnil pietní vzpomínky k 70. výročí vyhlazení obce Lidice.

Premiér Nečas: Lidická tragédie je symbolem zrůdné ideologie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Předseda české vlády ve svém projevu připomněl význam atentátu na Reinharda Heidricha. „Tak jako úspěšný atentát na říšského protektora Heydricha uskutečněný českými vlastenci v době, kdy nacistická mašinérie byla na absolutním vrcholu své rozpínavé moci, jednou provždy zboural mýtus její neporazitelnosti a stal se symbolem ozbrojeného odporu jakožto jediné možné odpovědi na okupaci,“ řekl během pietního aktu.

Masakr v Lidicích v roce 1942 měl pak podle něj význam mezinárodní, protože tento zrůdný akt podle premiéra ukázal ostatním národům na zrůdnost nacistické ideologie. „Tak i nezměrná tragédie Lidic byla a zůstane pro nás symbolem pravé podstaty zrůdné ideologie, důkazem toho, že s tímto zločinným režimem žádný smír nebyl možný,“ prohlásil.

Všichni jsme pozůstalí po lidických obětech, řekl premiér Vyhlazení Lidic podle premiéra Petra Nečase znamenalo zlom v zápase o Evropu. Jeho dopad by pak měl zůstat trvalým a srozumitelným odkazem našich dějin. „Památka našich mučedníků znovu a znovu vrací smysl českému vlastenectví,“ uvedl ve svém projevu.

"Chtěl bych v této souvislosti ocenit slova německého prezidenta Johachima Gaucka, kterými vyjádřil zármutek a stud nad vyhlazením Lidic a Ležáků a uznal historickou odpovědnost Němců," dodal předseda vlády.

Dne 10. června uplynulo přesně 70 let od vyhlazení obce Lidice na Kladensku nacisty v roce 1942. Pod smyšlenou záminkou podílu některých obyvatel obce na organizaci atentátu na tehdejšího zastupujícího říšského protektora Reinharda Heidricha byli obyvatelé Lidic vyvražděni, část poslána do koncentračních táborů a obec srovnána se zemí. Nedlouho poté uznaly vlády Velké Británie a Francie mnichovskou dohodu za neplatnou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.