Primátor Svoboda: O rozpočtu jen střízlivě, bez večírků na dluh

08.09.2011 14:23

Evropská ekonomika není v nejlepší kondici. Večírek hojnosti "na sekeru" skončil. Následná kocovina bohužel nebude pouze jednodenní záležitostí.

Primátor Svoboda: O rozpočtu jen střízlivě, bez večírků na dluh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Dynamika růstu starého kontinentu je velmi slabá, navíc ji přímo ohrožuje řecká dluhová krize nebo prohloubení problémů v Portugalsku nebo Španělsku. Jistotu nemají ani nejsilnější hráči a obavy z návratu recese bohužel musí mít i české, velmi otevřené hospodářství. Výsledky optimismus nevzbuzují, spíše naopak. A to se, prosím, stále teprve dostáváme na předkrizovou úroveň. Je proto nepochopitelné, jaká témata nyní dominují domácí scéně.

Ano, skutečně se domnívám, že kauzy typu Bátora, pan Evropa a ostatně i Prague Pride nesnesou ani v nejmenším srovnání s měřítkem problémů, kterým by se ve skutečnosti česká politika měla věnovat.

Předkrizové tempo hospodářského růstu je, zdá se, opravdu pryč. Otázkou je, zdali česká politická reprezentace vůbec do důsledků chápe, že žádný zázračný "stimulant" není k dispozici, protože veřejné finance si jej nemohou dovolit jako v krizovém roce 2009, když byly nastaveny na očekávání růstu téměř o pět procent, místo něhož ovšem nastal propad o více než čtyři procenta.

Dnes si však již nebudeme šťastné zítřky ani namlouvat, nebo snad ano? Čímž se plynule dostáváme od rozpočtu státního k rozpočtu městskému. Jejich návaznost nám dělá radost pramalou - Praha má příští rok přijít o 950 milionů korun na stavbu a opravy silnic likvidovaných tranzitní dopravou a o více než 50 milionů korun na příměstskou železnici. A k tomu onen nešťastný návrh na změnu určení daní - je snad vzhledem k výše uvedenému logické ztrestat čtyři největší města republiky, póly rozvoje a motory růstu, a rozprášit jejich pět miliard korun mezi ostatních šest tisíc obcí?!

V době, kdy jenom Praha v letech 2009 až 2012 přichází na daních kvůli recesi o 20 miliard korun? V takovém časoprostoru při sestavování pražského rozpočtu zbývá jediné. Určitě budeme hledat provozní úspory, v letošním roce se nám takto podařilo najít 735 milionů korun, aniž bychom omezili klíčové služby, které město poskytuje občanům, ať už se jedná o dopravu či bezpečnost. Další úspory jsme nalezli v průběhu roku, přehodnotili jsme některé smlouvy a zahájili jsme proces transparentnějšího nakládání s veřejnými prostředky (elektronické aukce, přípravu tzv. "rozklikávacího" rozpočtu či zveřejňování faktur). Určitě budeme pokračovat ve strategických investicích: běží stavba metra do Motola i tunelu Blanka, počítáme s "novou" čistírnou. Rádi bychom našli prostředky i na investice ostatní, avšak nikoliv za cenu vysokého zadlužení budoucích generací. Investiční program města bude zkrátka vypadat tak, jaké budou možnosti s přihlédnutím ke stabilnímu ratingovému výhledu metropole.

Pokud budeme krátit investice, jako že budeme, tak podle jejich jasného přínosu pro Pražany. Vyrovnanost rozpočtu, kompaktní stabilita, nízká zadluženost. To vše jsou konzervativní východiska hospodárnosti, která hodlám obhajovat při sestavování městského rozpočtu pro rok 2012.

Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda CSc., místopředseda regionálního sdružení a primátor hlavního městě Prahy

Vyšlo v Lidových novinách

Více:
Necháme padnout vládu, ozvalo se z VV. Jde o rozpočet

##PROFIL ##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce