Půlpán (VV): Středočeský kraj je na pokraji bankrotu

05.06.2012 14:24

Středočeský kraj má obří dluhy a bez úvěru na svůj provoz by nejspíš už v druhé polovině roku nemohl fungovat.

Půlpán (VV): Středočeský kraj je na pokraji bankrotu
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

„Miliardová provozní půjčka ho ale nespasí. Odhadujeme, že souhrn závazků kraje se pohybuje na hranici deseti až jedenácti miliard,“ říká k tomu předseda středočeských VV Zdeněk Půlpán.

To, že jsou Střední Čechy nejzadluženějším krajem v Česku, není žádnou novinkou. Podle oficiálních údajů ministerstva financí se na konci loňského roku dlužily zhruba 3,7 miliardy korun, a tím se pasovaly na pozici nejzadluženějšího regionu v zemi. Podle středočeských VV budou však celkové závazky kraje ještě daleko vyšší. „Oficiálně přiznaný dluh byl vyčíslený podle metodikou rozpočtové skladby. Nezahrnuje ale například garance či dluhy nemocnic, které jsou akciovými společnostmi ve vlastnictví kraje,“ upozorňuje člen Krajské rady VV Středočeského kraje Jiří Doležal.

Přesné údaje o velikosti Středočeského kraje nejsou zatím dostupné, ale podle některých odhadů už přesáhly hranici deseti miliard. To může být pro region, jehož současný rozpočet je 16,5 miliardy korun, vážný problém. „Zvláště když vezmeme v úvahu, že absolutní většina peněz rozdělovaných z rozpočtu má charakter mandatorních výdajů, s nimiž krajští politici nemohou volně nakládat, neboť například více než polovinu tvoří dotace pro školy. Sám bývalý hejtman Rath nedávno připustil, že celkové zadlužení je devět miliard korun. Podle našeho názoru bude souhrn závazků na hranici deseti až jedenácti miliard, jestliže vezmeme v potaz i stomiliónové kumulované ztráty oblastních nemocnic, s nimiž bude nutné něco začít dělat,“ popisuje realitu Středočeského kraje Zdeněk Půlpán.

Podle představitelů regionální rady VV začalo zadlužování kraje už za předchozího hejtmana Petra Bendla z ODS. „Sociální demokraté v čele s Davidem Rathem během své vlády v kraji tento dluh více než ztrojnásobili. Stamilióny je stálo plnění volebních slibů typu veřejné dopravy pro školáky zdarma nebo proplácení regulačních poplatků v krajských nemocnicích. Vedle toho má kraj mnohamiliardové úvěry a nezaplacené faktury v řádu stovek miliónů korun.

Nová reprezentace, která po podzimních volbách Středočeský kraj převezme, to nebude mít jednoduché. Nebude totiž stát před menším úkolem, než pokusit se resuscitovat ho ze stavu klinické smrti,“ dodávají Zdeněk Půlpán a Jiří Doležal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.