Řápková: Nesbíráme politické body. Přinášíme řešení

13.09.2011 17:49

Prohlášení na podporu legislativních návrhů poslanců ODS dnes podepsali starostové z Hronovska v Královéhradeckém kraji.

Řápková: Nesbíráme politické body. Přinášíme řešení
Foto: Archiv
Popisek: Ivana Řápková

Návrhy, s nimiž je přijela seznámit poslankyně ODS Ivana Řápková, by měly omezit zneužívání sociálních dávek a přispět ke zvýšení bezpečnosti v regionu, který se dlouhodobě potýká s nárůstem drobné kriminality. Setkání starostů v Hronově se zúčastnili také poslanci ODS Zdenka Horníková a Jan Pajer.

"Hronovsko trápí především migrace problémových občanů mezi městy a nárůst drobné kriminality. Chceme eskalaci problémů v násilné konflikty zabránit včas, protože se nechceme ocitnout ve stejné situaci jako starostové na Šluknovsku. Lidé už nechtějí slyšet, že obce nemají nástroje na zajištění veřejného pořádku v obci," uvedla starostka Hronova Hana Nedvědová a zároveň poukázala na fakt, že rostoucí sociální napětí ve společnosti není pouze "výsadou" severních Čech, ale trápí oblasti napříč Českou republikou.

Se zkušenostmi s projektem Záchranný kruh seznámili přítomné starosty úředníci z chomutovského magistrátu. "Pořídili jsme si kamerový systém a důsledně jsme kontrolovali herny, ale i byty v problémových lokalitách. Denně jsme prováděli hromadné kontroly, kdy všechny hlídky najednou byly zhruba hodinu v lokalitě vytipované na základě podnětu občanů. To vše samozřejmě za důkladné spolupráce se sociálním odborem," poznamenal ředitel Městské policie Chomutov Vít Šulc. "Dokázali jsme si došlápnout na sběrače barevných kovů a aktuálně máme za sebou zátah proti takzvaným falešným bezdomovcům," doplnila vedoucí sociálního odboru Kamila Faiglová.

Starostové se shodli na tom, že problémům je zapotřebí čelit jen dalšími dílčími legislativními kroky, které dají starostům do ruky účinné nástroje ke zmírnění sociálního napětí v jejich obcích.

"Musíme umět nazývat věci pravými jmény. Hrozí radikalizace společnosti, protože lidé jsou oprávněně frustrovaní. Nechceme lacině sbírat politické body, ale přicházíme s konkrétními legislativními návrhy, které pomohou zakročit proti těm, kteří trvale narušují pořádek a klidný život v obcích," zdůraznila na jednání Řápková. "Stát i města realizují rozsáhlé preventivní programy, staví azylové domy a sociální byty, spolupracují s neziskovými organizacemi, pomáhají integrovat děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, realizují terénní sociální práci, při které pomáhají rodičům s hospodařením a udržováním domácností. Vývoj posledních událostí ale jasně dokazuje, že samotná prevence nestačí," dodala Ivana Řápková.

Více:
Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat

##PROFIL 2025##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: ODS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…