Rath: List z vězení XXI - Výkon vazby si zaslouží změny

25.02.2013 19:19

Známý citát říká: „Vše špatné je k něčemu dobré“. Rozhodl jsem se proto využít své osobní zkušenosti s pobytem ve vazbě a Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky jsem předložil další novelu zákonů, včetně novely trestního řádu, tentokráte zaměřenou na podmínky vzetí do vazby, výkon vazby i výkon trestu odnětí svobody.

Rath: List z vězení XXI - Výkon vazby si zaslouží změny
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Hlavní principy novely

Současná úprava podmínek umístění obviněného do vazby a výkonu vazby, stejně jako výkonu trestu odnětí svobody je zastaralá. Dosud platná právní úprava dle mého názoru nerespektuje základní lidská práva a svobody vězňů, a to zejména těch vazebně stíhaných. V případě vazebně stíhaných osob je nutné si uvědomit, že tyto osoby nebyly pravomocně odsouzeny a v souladu se zásadou presumpce nevinny je třeba na takové osoby pohlížet jako na nevinné.

Vazba třeba i nevinného člověka může trvat až 4 roky, trest odnětí svobody trvá často ještě déle. Tato doba je více než dost dlouhá na to, aby vězně úplně odtrhla od běžného života a s definitivní platností narušila či dokonce zničila jeho rodinné vazby. Přitom základní snahou státu a principem demokratické právní úpravy by mělo být zejména zachování rodinných a sociálních vazeb vězně. Právě rodinné vazby umožní vězni snáze se zapojit zpět do normálního života a do pracovního procesu. Jsou to nepochybně rodinní příslušníci, kteří motivují vězně k tomu, aby se nestal recidivistou.

Vazba až na prvním místě

Umístění obviněného do vazby stejně jako uložení trestu odnětí svobody by mělo být až poslední možností, jak zabezpečit zachování účelu trestního stíhání. Dnes však orgány činné v trestním řízení užívají umístění dosud nevinného člověka do vazby bez hlubší rozvahy a často zcela automaticky. Navrhuji tedy pro vazbu zavést alternativu, která již existuje v případě výkonu trestu odnětí svobody, a nahradit ji umístěním obviněného do domácího vězení. Jsem pro zavedení možnosti nahradit vzetí obviněného do vazby nařízením místa pobytu obviněného se stanoveným režimem. Toto opatření v neposlední řadě také uleví přeplněným věznícím. Přeplněnost českých věznic je dlouhodobě terčem kritiky a notoricky známým faktem.

Práce šlechtí

Dále v novele rozšiřuji možnosti věznic zapojit vězně do práce. Cílem této změny je udržet pracovní návyky vězňů a využít jejich odborné znalosti a dovednosti.

Čistota a přiměřeně kvalitní strava půl zdraví

Mimořádný význam jak pro zdraví, tak pro zachování důstojnosti a sebeúcty každého člověka, má čistota a kvalita jeho oděvu, a to i během pobytu ve vazbě či ve výkonu trestu odnětí svobody. Vězeňské oblečení není ani praktické ani funkční. Navrhuji tedy vězňům povolit nošení vlastního oblečení. Tímto opatřením vězeňská služba zcela jistě ušetří nemalé finanční prostředky za pořízení oděvu a jeho udržování v čistém stavu.

Z důvodů zdravotních i lidsko-právních navrhuji rozšířit rozsah vycházek a též stanovit parametry prostor, ve kterých se vycházky budou realizovat. Vycházka na dvorku o rozloze 2x2 m2 zdravotnímu stavu vězně nijak zásadněji neprospěje, natož aby vězňovo podmínkami věznic podlomené zdraví posílila či dostala vězně do dobré zdravotní kondice. Státu tak zbytečně nebudou vznikat vysoké náklady na zdravotní ošetření a léčbu vězňů.

Také stravování má ve věznicích výsadní postavení. Je oblastí významnou nejen pro celkové zdraví vězňů, ale také pro jejich morálku. Mnoho nepokojů a vzpour vězňů v minulosti začalo právě z důvodu nedostatků v oblasti stravování. Zajištění vyvážené stravy na odpovídající úrovni je jedním z hlavních bodů k udržení nutného klidu mezi vězni.

Mladiství a matky

Novela zlepšuje postavení mladistvých a matek nezletilých dětí. V rámci zachování rodinných vazeb by měly být mladistvým a matkám umožněny častější návštěvy a častější přijímání balíčků. Z důvodu zachování rodinných vazeb dítěte a matky by měla být dána možnost, aby i v době výkonu vazby a trestu odnětí svobody žila matka s dítětem pohromadě a dítě tak mělo lepší podmínky pro zdravý emocionální vývoj.

Demokratický právní stát

Česká republika se hlásí k demokratickým principům a sama sebe nazývá právním státem. K dodržení principů demokratického právního státu je nezbytné zmírnit represivní funkci vazby a výkonu trestu odnětí svobody, dbát zachování základních lidských práv a důstojnosti vězňů a neuchylovat se k jejich umísťování do věznic bez zvážení alternativního řešení. Zejména v případě dosud pravomocně neodsouzených a tím pádem nevinných osob tato práva nejsou dodržována. Taktéž je třeba nastavit orgánům činným v trestním řízení přísnější pravidla pro jejich činnost tak, aby nedocházelo k zneužívání jejich pravomocí vůči vězňům. Jsem přesvědčen, že by bylo velkým přínosem, kdyby poslanci mé argumenty vyslyšeli a novelu schválili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Rath

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice