Rath: Obce by měly mít povinnost zřizovat azylová centra

18.12.2012 19:55

Ve větších obcích a městech stoupá počet lidí bez domova v nepříznivé sociální situaci. Je to důsledek zejména přetrvávající ekonomické krize, stoupající konzumace alkoholu a drog.

Rath: Obce by měly mít povinnost zřizovat azylová centra
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Skupina těchto osob je nesourodá. Od lidí, kteří ztratili práci a kvůli exekuci či rodinným problémům přišli o trvalé bydliště, až po osoby upadající na okraj společnosti z důvodu závislostí.

Pomoc těmto lidem je věcí nejen sociální a humánní pomoci, ale i prevencí sociálně patologických jevů. Lidé bez domova se často dopouštějí přestupků proti veřejnému pořádku a drobné kriminality, zvláště v zimním období s cílem najít azyl ve věznicích. Je v zájmu společnosti i jednotlivých obcí a měst, aby těmto lidem nabídly základní pomoc a alternativu. Z těchto důvodů jsem Poslanecké sněmovně předložil návrh zákona, který ukládá obcím a městům, včetně hlavního města Prahy, zřizovat azylová centra.

Azylová centra by měla poskytovat základní ochranu proti nepříznivému počasí, zajistit základní stravu a možnost osobní hygieny. Navíc by měla poskytovat výměnu oděvů získaných dary od občanů. Cílem novely je zároveň zapojit uživatele azylových center do jejich chodu a s jejich pomocí zajistit úklid a údržbu těchto center.

Služby v azylových centrech by měly být poskytovány bezplatně a jednotlivě, což znamená, že by se klienti mohli jen najíst, ohřát, osprchovat či si vyměnit šatstvo nebo využít všech služeb dle vlastního uvážení. Ve dnech, kdy teploty klesnou pod 5°C, by azylová centra musela poskytnout azyl každému, kdo o to požádá i za cenu nouzových podmínek k přebývání. Cílem je ochrana života a zdraví před nebezpečným prochladnutím a umrznutím.

Uživatelé azylových center by mohli být z centra vyloučeni jen v případě, že by se chovali agresivně, rušili ostatní uživatele nebo se odmítali podrobit pravidlům základní osobní hygieny včetně využití prostředků proti parazitům.

Pokud by se v obci nevyskytovali osoby bez domova v sociální nouzi, mohla by obec požádat Ministerstvo práce a sociálních věcí a získat výjimku ze zřizování takového azylového centra. MPSV by mělo právo tento souhlas odebrat, pokud by zjistilo, že se v obci osoby bez domova pravidelně vyskytují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Rath

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

21:10 Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.