Rath: Odposlechy potvrdily, že VZP byla tunelována lidmi z ODS

22.03.2012 21:31

Kauza o ovlivňování chodu VZP bývalým primátorem hlavního města Prahy Pavlem Bémem přes lobbistu Romana Janouška je jen dalším potvrzením správnosti vyhlášení nucené správy nad VZP v roce 2006, kterou ministerstvo zdravotnictví pod mým vedením na pojišťovnu uvalilo.

Rath: Odposlechy potvrdily, že VZP byla tunelována lidmi z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Spolu s nedávno „prasklou“ kauzou IZIP poukazují nyní zveřejněné odposlechy na fakt, že VZP byla roky tunelována lidmi z ODS či jejich blízkými kamarády. Tímto směrem šly souhrnně z VZP miliardy korun do soukromých firem.

Několikanásobně předražené smlouvy firem pana Janouška s VZP byly spolu se smlouvami s IZIP významnými důvody uvalení nucené správy nad VZP a důvodem odvolání tehdejší ředitelky Musílkové z čela VZP.

Ministerstvo při kontrole zjistilo, že firmy spojené s panem Janouškem poskytují pro VZP řadu služeb – třeba vydávání časopisu za částku převyšující sto milionů ročně, nebo protidrogové semináře za desítky milionů. Porovnáním tří nabídek na stejný časopis ve stejné kvalitě i distribuci pak vyšlo najevo, že jej lze pořídit za třetinovou částku! Pracovníci kontroly z ministerstva byli přitom v té době vystaveni anonymním výhružkám hrozícím až fyzickou likvidací.

Jako ministr zdravotnictví jsem přes nuceného správce nechal vypovědět smlouvy s firmou pana Janouška zastoupenou panem Radkem Johnem. Současně jsme zastavili platby směrem k těmto firmám stejně jako k IZIP.

Po volbách v roce 2006 ministr Julínek a jeho náměstek Šnajdr (současně nový předseda správní rady VZP) výpovědi stáhli a platby obnovili a to jak směrem k firmě Oraprint, tak směrem k IZIP. Tehdy jsem upozorňoval na to, že tunelování VZP pokračuje nadále. Nikdo však tomuto upozorňování nevěnoval náležitou pozornost. Dnešní vývoj mi dává bohužel za pravdu a to jak v kauze pana Janouška, Johna, Cabrnocha i Ouzkého.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL