Rusnok (VV): Průmysl musí nést odpovědnost za poškozování životního prostředí.

13.02.2012 17:25

Všichni přítomní poslanci Věcí veřejných hlasovali proti pozměňovacímu návrhu poslance Jana Bureše z ODS, který postupně zruší povinnost velkých podniků platit za vypouštění škodlivin do ovzduší. Původní návrh Ministerstva životního prostředí přitom počítal s jejich razantním zvyšováním. Věci veřejné jsou jedinou politickou stranou, která tuto změnu v zákoně o ochraně ovzduší odmítla. Představitelé VV v Moravskoslezském kraji považují tuto změnu za výsměch občanům v kraji.

Rusnok (VV): Průmysl musí nést odpovědnost za poškozování životního prostředí.
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Jiří Rusnok

Nechceme likvidovat průmysl vysokými poplatky, ale je nutné, aby nesl odpovědnost za poškozování životního prostředí. Zvláště tady na severu Moravy to vnímáme velmi citlivě a proto je ten pozměňovací návrh pana poslance Bureše z ODS pro nás nepřijatelný,“ řekl poslanec Jiří Rusnok. Podle něj by princip „kdo znečišťuje, ten platí“ měl zůstat zachován jako nástroj motivující podniky k trvalému snižování emisí škodlivých látek. Směšovat diskusi o poplatcích s problémem emisních povolenek nepovažuje za férový argument, protože emisní povolenky se týkají pouze CO² a netlačí na snižování produkce škodlivých látek. „My jsme nepodpořili odpuštění poplatků za znečišťování ovzduší už při projednávání na Hospodářském výboru. Hlasovali jsme, bohužel jako jediná strana, pro koalicí schválený vládní návrh,“ upozornil poslanec Rusnok.

Odpuštění poplatků navíc připraví státní rozpočet ročně až o 500 milionů korun a peníze tak budou chybět ve Státním fondu životního prostředí. „Bude to stát daňové poplatníky stovky milionů korun ročně, které mohly být reinvestovány do technologií snižujících znečištění ovzduší,“ řekl Pavel Dostál, gestor oblasti životní prostředí moravskoslezských Věcí veřejných. Podle něj působí prosazení pozměňovacího návrhu jako facka obyvatelům Moravskoslezského kraje. „Je to výsměch všem lidem, kteří žijí v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší, tedy většině lidí v Moravskoslezském kraji. Ptám se, čí zájmy hájí poslanci, kteří pro toto zvedli ruku?“

Návrh poslance Jana Bureše ruší od konce roku 2016 velkým znečišťovatelům poplatky za emise škodlivých látek s výjimkou tuhých znečišťujících látek (polétavý prach). I tento poslední poplatek ve výši 4200 Kč za 1 tunu má být zrušen v roce 2022. Pro návrh hlasovalo 25 poslanců ODS, 22 KSČM, 18 ČSSD, 11 TOP09 a jeden nezařazený poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…