Smutný (TOP 09): Více peněz pro mládež a masový sport. Férově

17.05.2012 16:15

Sněmovna schválila návrh poslance Jana Smutného, který má zajistit stabilnější a transparentnější financování sportu. „Půjde zejména o podporu mládeže a masového sportu, který se týká největšího počtu lidí,“ popisuje Smutný.

Smutný (TOP 09): Více peněz pro mládež a masový sport. Férově
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jan Smutný

 

Novela je založena na možnosti snížení sazby odvodu z 20 % na 15 % u provozovatelů kurzovních sázek a číselných loterií, které souvisejí se sportem. „Až pět procent tak budou moci tyto společnosti formou daru každoročně bezúplatně poskytnout Českému olympijskému výboru, a tedy podpořit český sport,“ popisuje Jan Smutný, podle kterého je Český olympijský výbor jako zastřešující subjekt celého českého sportu tím správným subjektem, který má o dalším rozdělení takto získaných peněz rozhodovat. „Díky memorandu, které bylo s olympijským výborem podepsáno, máme jistotu, že tyto peníze budou posílány sportovním svazům, tedy i neolympijským sportům,“ dodává Jan Smutný, který si od návrhu slibuje, že ze změny budou těžit zejména menší sportovní kluby a veřejnost.
 
„Loterijní společnosti, které by chtěly sportu pomoci, by v účetnictví tento princip uplatňovaly jako klasickou slevu na dani. Ta by jim byla uznána až po té, co by olympijský výbor dar potvrdil a zveřejnil,“ dodává Jan Smutný.
 
Změna, kterou Sněmovna včera schválila, nijak nezmírňuje zpřísnění pravidel pro loterijní společnosti z roku 2012, kdy byl zaveden dvacetiprocentní odvod z obratu a 19% sazba daně z příjmu právnických osob. Tím byl nahrazen starý systém odvodů na veřejně prospěšné účely, který byl netransparentní, mohl vést k podvodům a byl obtížně kontrolovatelný.  Hazardníci si dříve mohli sami volit příjemce, což byla velká, nesystémová výjimka. „Možnost snížení sazby odvodu o dar, který bude prověřen olympijským výborem, je jednou z nejčitelnějších cest podpory sportu a dřívější nedostatky odstraňuje,“ shrnuje Jan Smutný.
Alžběta Plívová
mluvčí TOP 09

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: top09.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie