Sobotka: Odmítáme penzijní systém, který je připraven jen pro ty nejbohatší

09.09.2011 13:06

Sociální demokracie zásadně odmítá vládní podobu takzvané důchodové reformy.

Sobotka: Odmítáme penzijní systém, který je připraven jen pro ty nejbohatší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sociální demokracie zásadně odmítá vládní podobu takzvané důchodové reformy, která ve skutečnosti, místo potřebné dlouhodobé stabilizace  důchodů, pouze privatizuje část peněz z průběžného státního důchodového systému do rukou soukromých penzijních fondů, která naruší stávající průběžný systém, destabilizuje veřejné rozpočty a ve svém důsledku poškodí většinu našich občanů.

Odmítáme systém, který je připraven jen pro vlastníky penzijních fondů a pro ty nejbohatší poplatníky.

ČSSD považuje za nepřípustnou především snahu vlády zavést kontroverzní tzv. druhý pilíř dobrovolného spoření na důchod, který znamená každoroční vyvedení 20 miliard korun z průběžného systému do soukromých penzijních fondů. Tento systém a jeho vládou plánované nastavení je lukrativní pouze pro ty, kdo vydělávají více než 40 tisíc Kč hrubého měsíčně. To je zhruba 10-15% % ekonomicky aktivních obyvatel naší země. Vládní plán vůbec neřeší budoucí situaci 70% ekonomicky aktivních obyvatel, kteří pobírají průměrnou či podprůměrnou mzdu a tzv. druhý pilíř pro ně není v žádném případě výhodný.

Odmítáme plán vlády P. Nečase ve jménu důchodové reformy zvýšit DPH a všem občanům plošně zdražit potraviny, léky, nové bydlení, teplo nebo veřejnou dopravu.

Druhým klíčovým prvkem této takzvané reformy, který je pro ČSSD nepřijatelný, je zvýšení a sjednocení sazeb DPH, kterým hodlá vláda kompenzovat propad rozpočtových příjmů, jenž vznikne tím, že si určité procento nejbohatších lidí převede finanční prostředky na soukromé spoření. Vláda tak de facto donutí všechny občany, aby se na financování jejího chybného reformního experimentu podíleli, aniž by nutně byli účastníky tzv. druhého pilíře.

Nečas s Kalouskem nám všem vyšší DPH plošně zdraží potraviny, léky, nové byty, vstupenky do divadel či knihy. Zvýšení DPH přitom připraví středně a nízko příjmové rodiny o další prostředky a omezí tak i jejich schopnost spořit si v doplňkových  systémech cokoliv na budoucí penze.

Sociální demokracie považuje vládní experiment, který koalice nazývá důchodovou reformou, za nepřijatelný. Je nepřípustné, aby náklady na tato chybná opatření, které budou v řádu desítek miliard korun, byli nuceni zaplatit všichni občané naší země. Je nepřípustné, aby vláda P.Nečase prosadila takto zásadní systémové změny pouze svou většinou v Poslanecké sněmovně a schválila je bez elementární dohody se sociálními partnery, opozicí a Senátem.

Zákonodárci zvolení za ČSSD tuto nespravedlivou změnu v důchodovém systému, která dále rozdělí společnost a poškodí naší zemi, v žádném případě nepodpoří. ČSSD si vyhrazuje právo v případě, že získá důvěru občanů v příštích parlamentních volbách, provést v tzv. důchodové reformě změny, které povedou k oslabení či zrušení tzv. druhého pilíře soukromého spoření.

ČSSD připravila a představila veřejnosti vlastní alternativní návrh reformy penzijního systému, text je dostupný na webu cssd.cz.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Sledujeme téma penzijní reforma Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hroza (TOP 09): Schválili jsme další navýšení kapacity Vodojemu Kopanina

22:01 Hroza (TOP 09): Schválili jsme další navýšení kapacity Vodojemu Kopanina

Hlavní město prostřednictvím Pražské vodohospodářské společnosti zmodernizuje Vodojem Kopanina, čímž…