Šťastný (ODS): Diskuze o převodu pražských nemocnic teprve začíná

17.05.2012 15:02

Ministerstvo musí nejdříve předložit koncepci celorepublikové nemocniční péče.

Šťastný (ODS): Diskuze o převodu pražských nemocnic teprve začíná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Ucelená koncepce nemocniční péče z pera ministerstva zdravotnictví je podmínkou pro další debaty o možném převodu nemocnic z majetku státu na Hlavní město Prahu. Po včerejším jednání sněmovního zdravotního výboru to prohlásil jeho předseda a zdravotnický expert ODS Boris Šťastný. Tento názor potvrdilo i hlasování výboru, který ve svém jednomyslně přijatém usnesení vyzval ministra Leoše Hegera, aby ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami připravil a předložil strategii budoucího poskytování zdravotní péče ve státem přímo řízených zdravotnických lůžkových zařízeních.

"Je naprosto nezbytné, aby ministerstvo stanovilo, které nemocnice si stát chce nechat a které je možné v budoucnu převést nebo prodat. Zároveň musíme vědět, jakou péči a v jakém rozsahu budou tato zdravotnická zařízení poskytovat," uvedl Boris Šťastný.

Podle jeho názoru Praha metropolitní nemocnici potřebuje, a proto by v budoucnosti podpořil konkrétně převod Bulovky nebo krčské Thomayerovy nemocnice. „Naopak považuji za vyloučené, aby se krajská nemocnice stala z IKEM nebo Ústavu péče o matku a dítě, které poskytují vysoce specializovanou péči také mimopražským pacientům. Na jejich provoz by navíc Praha neměla dostatek finančních prostředků," dodal Boris Šťastný.

Další diskuze o podobě pražského zdravotnictví proto musí probíhat na základě věcně podložených analýz ministerstva zdravotnictví. „Jen tak může ministerstvo spolu se současným vedením Prahy vyvrátit dojem, že primárním cílem chystaného převodu nemocnic není zlepšení zdravotní péče pro Pražany, ale vyvedení lukrativního majetku státu a jeho budoucí privatizace,“ dodal Šťastný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…