Štěch (ČSSD): Podat ruku Palestině

24.09.2011 6:40 | Zprávy

Jako člověk pravidelně sledující domácí sdělovací prostředky nemohu pominout záplavu horkých zpráv z Blízkého východu, jedné z kolébek civilizace, která je pro lidstvo stále významná energeticky, dopravně i bezpečnostně.

Štěch (ČSSD): Podat ruku Palestině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Nesmíme být slepí. Hodně arabských zemí aktuálně tápe ve zmatcích vyvolaných přílivem lidových povstání proti bezohledným diktaturám. V Libyi stále trvá občanská válka, Sýrií prší kulky zákeřných ostřelovačů pálících do nespokojených davů ze střech, Egyptem se zase valí střety rozličných názorových proudů vítězné protimubarakovské revoluce.

 Méně se ví, že nespokojenost se sociálními poměry zasáhla také relativně malý Izrael. Ten teď navíc čelí zvýšenému úsilí Palestinců směřujícímu na mezinárodním fóru k naplnění mnohaletého úsilí o plnou nezávislost.

 Během těchto dnů má v Organizaci spojených národů probíhat hlasování o zmíněné žádosti představitelů dosud pouze autonomní Palestiny. Očekává se, že drtivá většina členských států OSN bude hlasovat pro její přijetí do řad společenství. Je proto k zamyšlení, jak nevyváženě ožehavou situaci posoudila současná vládní garnitura České republiky. Můj stranický kolega Lubomír Zaorálek si minulý týden správně povšiml, že premiérem Nečasem vedená delegace ignorovala možnost jednání se zástupci obou stran blízkovýchodního sporu. Což se mi nezdá moudré. Premiér Nečas prostě jenom zvěstoval svůj jednostranný postoj.

 Izraelsko-palestinské mírové rozhovory probíhají léta a v podstatě neuspokojivě. Nevedou k výsledku, pokud se vůbec konají, jelikož žádný z aktérů aspoň navenek nechce ustoupit. Mírový proces, který počátkem 90. let minulého století vypadal velmi nadějně, se pořádně zadrhl. Palestinci trpí nesvorností a korupcí, židovský stát, jehož občané jistě touží po životě v míru a bezpečí, pro změnu odmítá opustit osadníky na okupovaném území.

 Nikdo nemá jednoznačný recept na řešení palestinské otázky, obvykle bývají všechny události v regionu pro někoho bolestné. Přesto si ale myslím, že nadešel čas na podporu nezávislosti Palestiny. Nakonec i prezident Obama se pro ni před časem vyslovil. Podali bychom tím ruku novým arabským elitám a ukázali zájem na příznivém vývoji celé rozsáhlé oblasti. Zemí, bez nichž si vlastní zdárnou budoucnost v regionu nedokážeme ani představit.

Dále čtěte:
Poslanci, včetně části ČSSD, radí vládě odmítnout v OSN Palestinu
Nečas se sešel s izraelským premiérem. O Palestině se shodli
Zaorálek: Palestina by měla získat stejnou šanci, jako kdysi Izrael
Břetislav Olšer: Název Palestina jako pomsta Židům, aneb Hadriánův protektorát?

##PROFIL 89##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Primátor Zarzycký: Vláda salámovou metodou pokračuje v destrukci České pošty

16:14 Primátor Zarzycký: Vláda salámovou metodou pokračuje v destrukci České pošty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k České poště.