Tejc: Jmenováním J. Salivara šéfem inspekce bude jakákoliv nezávislost zpochybněna

09.09.2011 11:40

Projev na 22. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 9. 9. 2011

Tejc: Jmenováním J. Salivara šéfem inspekce bude jakákoliv nezávislost zpochybněna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Dobrý den. Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych rád ještě jednou požádal Sněmovnu o podporu mého pozměňovacího návrhu, pod kterým je nicméně podepsán kolega Sklenák, který se k tomuto návrhu také přihlásil. Je to naše snaha o to, aby generální inspekce mohla kontrolovat nejen policisty České republiky, ale také obecní a městské strážníky, tedy obecní a městské policie. Myslím, že s ohledem na to, že jsme v posledních letech velmi výrazně zvýšili pravomoci těchto městských a obecních policií, a s ohledem na to, že už tohoto času čítají asi 9 000 osob, jsem přesvědčen, že kontrola, která nyní je, je nedostatečná a je nutné ji zvýšit.

Rozumím tomu, že tato věc může přinést dodatečné náklady, nicméně podle předpokladů a podle odhadů to zvýšení kontroly s ohledem na počet městských a obecních policistů, pokud by byla zhruba na stejné úrovni jako u Policie České republiky, pokud bychom vzali ta čísla, by se mohla pohybovat někde mezi 25 a 35 mil. korun. Rozumím tomu, že je to částka nemalá, na druhé straně myslím, že stojí za to kontrolovat zejména ty složky, které opravdu disponují velkými pravomocemi a zároveň je zde možný korupční potenciál, zejména na úseku dopravních přestupků, které kontrolují. To je jedna moje prosba Sněmovně. Rozumím tomu, že to rozhodování nemusí být pro každého z nás jednoduché, ale byl bych rád, aby se neodehrávalo podle stranického klíče.

Za sociální demokracii mohu říct, že my Generální inspekci bezpečnostních sborů jako samostatnou instituci podporujeme, s tou myšlenkou jsme se ztotožnili, a myslím, že je dobře, že tato inspekce vzniká. To, co ale myslím zpochybňuje veškeré snahy a vystupování koaličních kolegů tady ve Sněmovně, ale i vystoupení ministra vnitra či premiéra, je ona spekulace o tom, kdo že se má posadit do čela této instituce. Možná tady bude panem premiérem, panem ministrem vnitra odmítnuta debata o tom, kdo má a nemá stát v čele, protože dnes skutečně schvalujeme zákon, ale já myslím, že sem patří. Patří sem proto, že ten, kdo se stane ředitelem inspekce, nejen že bude mít obrovskou moc, ale především to bude ten, který bude muset vybudovat tu instituci jako respektovanou a skutečně odborně zdatnou a hlavně nezávislou. Myslím, že si můžeme vzpomenout na jinou instituci, o jejímž zřízení jsme rozhodli tady v Poslanecké sněmovně, a to byla role veřejného ochránce práv a ombudsmana. Tehdy tady byly určitě spory o to, jestli je dobré, nebo není dobré mít tuto instituci, a já jsem přesvědčen, že kdyby tehdy došlo k výběru špatnému, kdyby tehdy se do jejího čela nepostavil pan dr. Otakar Motejl nebo podobná osobnost, tak bychom dnes možná litovali toho, že jsme tento úřad vůbec zřídili. Myslím, že jemu se naopak podařilo přesvědčit všechny ostatní, že ten úřad smysl má a dokáže pomoci občanům České republiky.

Proto tedy je naprosto nutné, aby ten, kdo bude stát v čele, byl respektovanou osobností, aby se nevybíralo podle politického klíče. Jinak dnes tady stojíme a hlasujeme úplně zbytečně, protože můžeme hovořit o nezávislosti, můžeme hovořit o tom, že chceme, aby vyšetřování bylo objektivní, a nic takového se nestane.

Já jsem skutečně velmi znepokojen, a myslím, že nejen já, tím, že se dovídáme z médií, že generálním inspektorem, tím ředitelem inspekce, má být Jaroslav Salivar. Myslím, že vláda by nemohla přinést jasnější důkaz o tom, že svá slova o nezávislosti inspekce nemyslí vážně, pokud by došlo ke jmenování tohoto člověka. Já bych rád, aby pan premiér, který jednoznačně ponese odpovědnost, pokud tento zákon schválíme, za jmenování nového ředitele, a vláda jako celek, aby nám tady pan premiér sdělil, že něco takového nehrozí, že může vyloučit, že se pan Jaroslav Salivar nestane ředitelem této inspekce, protože skutečně, pokud by tomu tak bylo, tak s ohledem na jeho minulost, na jeho skutky, vůbec nemá smysl takovouto inspekci zřizovat a podporovat.

Já bych chtěl říct pár slov k této spekulaci, protože mě skutečně neustálé opakování tohoto jména docela překvapilo, protože pan Salivar není respektovaným odborníkem v oblasti trestního práva, dokonce nemá ani vystudovanou Policejní akademii či vysokoškolské právnické vzdělání, je absolventem, jak jsem se dočetl, Vysoké školy báňské v oboru technika požární ochrany a bezpečnost průmyslu. Myslím, že také není možné hovořit o jakékoli nestrannosti, protože v minulém volebním období působil jako politický náměstek ODS a především náměstek Ivana Langera.

V roce 2010 dokonce kandidoval do Poslanecké sněmovny za Plzeňský kraj na stejné kandidátce, kterou vedl současný ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Myslím, že tedy pokud by došlo ke jmenování takového člověka, tak by jakákoli snaha o nezávislost byla zmařena. A myslím také, že není možné, aby za boj s korupcí v policii a bezpečnostních sborech byl odpovědný někdo, kdo byl náměstkem ve vládě, která dodnes za poslední dobu čelí největším korupčním podezřením a skandálům za posledních dvacet let.

Proto bych rád vyzval pana premiéra, aby se ještě před hlasováním o tomto návrhu zákona jednoznačně k této věci vyjádřil a řekl, jak on sám chce postupovat a zda Jaroslav Salivar je mezi kandidáty a mezi lidmi, které si on dovede představit na této pozici. Děkuji. (Potlesk z lavic ČSSD.)

##PROFIL 275##

Další projevy z 22. jednání PS PČR čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…