Vacek (LIDEM): O druhému pilíři penzijní reformy

19.07.2012 14:57

Jednoznačná odpověď na vhodnost či nevhodnost vstupu do systému závisí na věku a výši příjmu.

Vacek (LIDEM): O druhému pilíři penzijní reformy
Foto: LIDEM
Popisek: Nové logo strany LIDEM – liberální demokraté

Druhý pilíř penzijního systému představuje vyvedení 3 % ze sociálního pojištění a 2 %  z vlastní hrubé mzdy do fondů penzijních společností. Tyto fondy umožňují výběr ze čtyř investičních strategií. Fond státních dluhopisů, konzervativní fond, vyvážený fond a dynamický fond.

 

Jaké jsou výhody? Systém umožňuje vlastní důchodové spoření, měl by být méně náchylný na případné potíže státního rozpočtu (např. zpomalení nebo úplné vymizení valorizací, pokles důchodů).

 

Jaké jsou nevýhody? Domnívám se, že jistou nevýhodou je, že systém je pro osoby mladí 35 let nepovinný, nebude tedy do budoucna pravděpodobně žádným zásadním řešením pro naši ekonomiku. Rovněž omezení fondů pro bezpečné investování je možná příliš tvrdé a obtížně se bude dosahovat předpokládaný výnos.

 

Jednoznačná odpověď na vhodnost či nevhodnost vstupu do systému závisí na věku a výši příjmu. Možná by zavedení systému prospěl určitý odklad účinnosti, protože rozjíždět tento model v době pomalého růstu ekonomiky je diskutabilní. Jisté je, že nelze do budoucna čekat, že by původní povinný systém byl schopen nás do budoucna zajistit. Je ovšem otázka kolik budoucích problémů je druhý pilíř opravdu schopen vyřešit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …