Vláda: Bezpečnostní rada státu řešila zajištění obrany ČR s ohledem na rozpočet

18.06.2012 19:40

Dnešní schůze Bezpečnostní rady státu se za účasti prezidenta republiky zabývala především zprávou o zajištění obrany České republiky a obranou státu v kontextu rozpočtového vývoje.

Vláda: Bezpečnostní rada státu řešila zajištění obrany ČR s ohledem na rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Smyslem zprávy o zajištění obrany České republiky je poskytnout vládě informaci o aktuálním stavu zajištění obrany. Zpráva hodnotí vývoj bezpečnostního prostředí a vnějších podmínek a jejich vliv na zajišťování obrany země. V podmínkách hledání úspor ve veřejných výdajích se zásadně zvyšuje význam schopnosti rezortu Ministerstva obrany a dalších rezortů zainteresovaných na zajišťování obrany státu pružně reagovat na změny svých rozpočtových rámců.

Na základě diskuse nad problematikou obrany a rozpočtového vývoje bylo uloženo ministrovi obrany vypracovat pro schůzi vlády materiál s cílem vládou schválit záležitosti vyplývající z platných právních norem.

Schůze Bezpečnostní rady státu se rovněž zabývala návrhem na doplnění nouzových zásob ropy a ropných produktů ve smyslu evropské směrnice, kterou se členským státům ukládá povinnost udržovat minimální zásoby ropy a ropných produktů a kterou se mění dosavadní způsob výpočtu nouzových zásob, výše zásob musí odpovídat minimálně 90 dnům spotřeby těchto komodit.

Na programu schůze byla předložena také zpráva o bezpečnostním riziku vyplývajícím z nedostatečně monitorovaných přeprav civilních zbraní územím České republiky.  Materiál stručně vyhodnocuje současný stav právní úpravy, která reguluje oblast přeprav zbraní a střeliva z hlediska prevence ztráty, odcizení a zneužití přepravovaného nákladu. Bylo konstatováno, že současná právní úprava k bezpečnosti přepravovaných zbraní a střeliva je nedostatečná.

Na schůzi Bezpečnostní rady státu byla předložena pravidelná roční zprávu o činnosti Národního bezpečnostní úřadu za rok 2011, která poskytuje statistické údaje o naplňování činnosti NBÚ za rok 2011. Podle zprávy realizoval NBÚ v loňském roce požadavky na provádění bezpečnostních řízení v naprosté většině případů v kratších lhůtách, než jsou zákonem stanoveny.

Dále se Bezpečnostní rada státu zabývala pravidelnou výroční zprávou o kontrole vývozu vojenského materiálu, ručních zbraní pro civilní použití a zboží a technologií dvojího užití v ČR za rok 2011. Předložená zpráva je periodickým hodnocením dané oblasti a je prostředkem k posílení transparentnosti podle standardů obvyklých v zemích Evropské unie, její publikování přispívá k větší otevřenosti a důvěryhodnosti kontrolní politiky ČR v oblasti zahraničního obchodu s vojenským materiálem.

Na schůzi byla předložena řada materiálů pro informaci členů Bezpečnostní rady státu, jako např. informace o upřesnění Centrálního přehledu objektů důležitých pro obranu státu, výroční zpráva o činnosti Výboru pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky (VKZBP) za rok 2011, zpráva o činnosti Výboru pro obranné plánování za rok 2011, zpráva o činnosti Výboru pro civilní nouzové plánování za rok 2011 nebo informace o pracovní poradě s tajemníky bezpečnostních rad krajů k výměně zkušeností z činností Bezpečnostní rady státu a bezpečnostních rad krajů.

Michal Schuster, mluvčí vlády

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…