Zaorálek: Jak mě pan premiér usadil...

16.03.2012 20:15

Dočetl jsem se, že mě pan premiér včera na interpelacích, kde se projednávalo čerpání z fondů EU, usadil. Prý se mu to povedlo větou: „Tento špatně fungující auditní systém byl vymyšlen a certifikován samozřejmě na ministerstvu financí v letech 2005-2006, čili ten, kdo nese odpovědnost, se jmenuje Bohuslav Sobotka.“

Zaorálek: Jak mě pan premiér usadil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Je to marné, je to marné, je to marné. Včera jsme krátce před  interpelacemi vyzvali pana premiéra, ať probůh ve svých odpovědích říká pravdu a nezneužívá toho, že na něj nemůžeme reagovat. To co pan premiér řekl, je prostě lež. Dá se snadno ověřit, že systém byl certifikován až za Topolánkovy vlády. Podobné je to s další útočnou střelou, kterou vyslal premiér na sociální demokraty. Údajně za všechno můžeme my, protože jsme schválili příliš mnoho operačních programů. To by bylo tuze jednoduché. Ve skutečnosti máme země, které mají stejné množství operačních programů jako my – například Polsko nebo Portugalsko – a  čerpají bez větších problémů. Pak naopak máme země, která mají operačních programů méně – jako Rumunsko či Bulharsko – a mají potíže podobné našim. Ve skutečnosti nejde ani tak o počet programů jako o  efektivnost veřejné správy v té či oné zemi. Naše problémy jsou projevem úpadku veřejné správy.

Teď slyšíme, že problém neexistující kontroly evropských peněz se má vyřešit centralizací na ministerstvu financí. Trochu naivní představa. Je sice pravda, že audit na úrovni ministerstev nefungoval, protože na  ministerstvech je bossem ministr, a pokud auditor na něco přišel, tak mu stačilo pohrozit, že by taky mohl vyletět. Nicméně co nám prozatím předvedl auditní orgán na ministerstvu financí? Pamatujeme si, že by  někdy nějaký evropský projekt nezcertifikoval? A když se pak ukázalo, že  projekt je vadný a že ho Evropská komise nezaplatí, tak se do dokrylo ze státní kapsy. V roce 2011 nám takto Evropská komise neproplatila třináct miliard.

U nás zásadně neplatí, že když někdo rozkrade evropské peníze, tak bude potrestán. U nás platí, že to vždy zaplatíme z veřejných peněz. Jen vláda pak zase přijde do Sněmovny s tím, že deficit roste, a proto musíme zvýšit DPH na potraviny, zmrazit důchody či něco podobného.

Ministr Kalousek teď pěkně pláče v médiích, jaká to velká odpovědnost na  něj čeká, až se audit přesune na jeho úřad, ale je statečný a vezme to  břímě na sebe. Prý ještě do konce pololetí o tom musí jednat a  rozhodnout vláda a prvního ledna příštího roku můžeme novou podobu auditu spustit. Tak už víme, co chystají na komisaře Hahna, až ve  čtvrtek přijede do Prahy. Prostě se jednoduše hraje o čas a koule problému se bude valit za horizont.

Ti všichni, kteří jezdili dosud do Bruselu a ujišťovali tam úředníky, že  je všechno v pořádku, v tom budou pokračovat. Nikdo žádnou odpovědnost nevyvozuje z toho, že se tu spousta peněz vyhazuje oknem. Všichni si přejí Brusel uchlácholit a pojedeme dál močálem temným okolo bílých skal.

Tahle se ale můžeme dožít toho, že Brusel opravdu čerpání definitivně zastaví. Už v této chvíli je jasné, že budeme významně a masivně tratit. Katastrofální úroveň čerpání prostředků přímo nebo nepřímo zasáhne všechny projekty, zejména obce (propadnou termíny N+2). Už dnes vysoký rozpočtový deficit bude bobtnat o další desítky miliard, které nám Brusel neproplatí. Tu nejnižší hranici ztrát dnes vidím na zhruba třiceti miliardách, ta horní může být 80-100 miliard. Odpovědnost nese celá vláda a především premiér, který mě tak pěkně usadil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…