Zaorálek: Kdo je zodpovědný za systémové selhání čerpání evropských dotací?

15.03.2012 17:02

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny

Zaorálek: Kdo je zodpovědný za systémové selhání čerpání evropských dotací?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Děkuji. Pane premiére, z úst představitelů vlády v poslední době zaznívají chystaná docela drakonická opatření. Mluví se o propouštění učitelů, o propouštění hasičů, policistů. Já se stále častěji setkávám s tím, že lékaři mi říkají, že v ordinacích občané říkají: Nepište mi léky, protože na ně nemám peníze.

Předpokládal bych, že v takovéto situaci se vláda bude skutečně starostlivě starat o peníze, prostředky, které má svěřené, že se bude starat také o prostředky, které má čerpat z evropských fondů. Projekty jsou dneska nasmlouvané za 569 mld. Z toho nám prozatím Evropská unie proplatila 138 mld. My jsme na začátku tohoto týdne chtěli, abychom jednali o stavu čerpání. Vy jste to odmítl. A mezitím máme informaci z Evropské komise, že situace je taková, že od 9. března České republice nebudou propláceny žádné faktury. Pokud je, platby, budeme posílat, tak nám je prostě nebudou proplácet.

Důvodem je systémové selhání, naprostý nedostatek kontroly. Takže pro mě jsou tady dvě otázky. Jedna: Proč odmítáte o této vážné situaci jednat? Protože se jedná o ohrožení stovek miliard, se kterými se počítá v rozpočtu! A druhá věc: Kdo je za tento stav odpovědný? Já předpokládám, že tahle situace musí mít nějakého viníka. To selhání je mimořádné. Evropská komise se k podobným věcem uchyluje v naprosto mimořádných situacích.

Já se tedy ptám: Proč o tom nechcete ve Sněmovně mluvit? A kdo za to bude odpovědný a za tuto situaci zaplatí?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.