Všichni se trápí, komunisté se smějí. A na podzim prý bude ještě hůř

31.07.2012 10:44

POLITOLOGOVÉ Komunistické straně Čech a Moravy (KSČM) vytrvale stoupají preference. Je to na úkor pravice, anebo dochází k přeskupení sil v politickém spektru od středu doleva? Má ČSSD ve svém středu lídry, kteří zastaví odliv voličů do jiných stran? Na to se zeptaly ParlamentníListy.cz politologů Zdeňka Zbořila a Vladimíra Proroka.

 Všichni se trápí, komunisté se smějí. A na podzim prý bude ještě hůř
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Podle Zbořila je počet hlasů na levém křídle stále stejný. „Jen dochází k přesunům mezi stranami,“ říká Zbořil. Svou roli tu podle něj sehráli i Zemanovci, kteří překročili hranici magických 5 procent a dnes by zasedli do sněmovních lavic. Zbořil je přesvědčen, že právě Zemanovci odebírají hlasy ČSSD.

Letní průzkumy během dovolených zkreslují realitu

„Jinou věcí je, že bych na letní průzkumy moc nespoléhal,“ říká Zbořil. „Jen počkejte, až se lidé vrátí z dovolených a v září jim přijdou složenky, vybavení dětí do školy a jiné povinné výdaje,“ připomíná Zbořil. Podle něj pravdivost situace ukáží, jaký je preferenční stav ve skutečnosti.

Zbořil připomněl i slova ředitele společnosti Factum Invenio Jana Herzmanna, který dokonce zastavil provádění průzkumů během prázdnin, protože vypovídací hodnota byla prázdninovým režimem značně zkreslená.

Problémem sociální demokracie podle Zbořila je, že nemá lídra nebo lídry, kteří by plnili sjednocovací úlohu a kteří by razantně pojmenovali témata, která je třeba prioritně řešit. „Neustále točí dokola témata, která už vyznívají rozbředle pro četnost jejich opakování,“ říká Zbořil.

Co ale může ovlivnit rozhodování lidí, jsou podle Zbořila takzvané církevní restituce. „Protože se levici podařilo odsunout definitivní rozhodování o vyrovnání s církvemi do září a října, tedy do doby nástupu volební kampaně, bude to samozřejmě silná karta,“ říká známý politolog.

Vytuneluje TOPka vládu? Není to prý vyloučené

Podle Zbořila může dojít i k tomu, že poté, co se podaří koalici „protlačit“ přes Senát a prezidenta zákon umožňující náhrady církvím, se může stát, že TOP 09 sama vyvolá vládní krizi a „položením“ vlády se pokusí hodit celou zodpovědnost za její asociální kroky na ODS. Jinými slovy, aktiva (náhrady církvím) zůstanou TOP09 a pasiva (neobliba vlády) zůstane ODS.

Pravice se dopustila podle Zbořila zásadní chyby, že zvýšenými daněmi a dalšími restriktivními kroky podřízla větev české výrobě. „Nezaměřila se na doplnění příjmové stránky, ale na ořezání stránky výdajové. A to je vždy špatně,“ konstatuje politolog. „Je to jako v klasickém účetnictví „má dáti – dal“. Oříznete-li jednu stranu, nutně dojde ke krácení i na straně druhé,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

„Vzpomeňte si, když před několika lety zvýšil Kalousek DPH na naftu a počítal, tuším tehdy ještě s Janotou, že do rozpočtu získá 6,5 miliardy,“ připomíná politolog. Jak říká, výsledkem byl 1.5 miliardy propad, protože lidé začali naftu kupovat u sousedů za hranicemi. Oním "podříznutím" výroby, a dalšími podobnými kroky se jako exportní země můžeme podle Zbořila v souvislosti s celoevropskou situací dostat do červených čísel.

Ani Vladimír Prorok nehýří zrovna optimismem

„Podle mne nelze očekávat nějaké zlepšení ani v ekonomické ani v politické situaci,“ hodnotí současný stav naší země Vladimír Prorok. Proto prý také budou mít komunisté procenta vyšší.

Je tu podle něj další otazník, za jak dlouho vyprchá kauza Rath. Kdyby se sociální demokracii podařilo dosáhnout určité radikalizace, mohlo by se jim podařit stáhnout komunistům nějaké hlasy. „Nevím ale, kdo by tam tu radikalizaci dělal,“ dodává Prorok.

Za rostoucí preference komunistů mohou i sociální demokraté

Zvyšování komunistických preferencí jde podle Proroka do určité míry na vrub sociální demokracie. Připomněl, jak na konci vlády Vladimíra Špidly, šli komunistům preference prudce nahoru. „A pak přišel Jiří Paroubek s radikální rétorikou a ta procenta stáhnul zpět,“ dodává. Není si ale jistý, zda je možné tuto situaci zopakovat. „Nevím, kdo u sociálních demokratů by mohl zatroubit na tu radikální trubku, aby stáhnul hlasy komunistům,“ konstatuje politolog. „Nevidím tam nikoho takového,“ dodává.

Připouští, že i Zemanovci by mohli komunistům nějaké to procento ubrat. „Zatím ale spíš ubírají hlasy sociální demokracii,“ dodává. Pokud prý navíc sociální demokraté narazí na další problém typu Davida Ratha, dojde k masivnějšímu přesunu hlasů ke komunistům a k Zemanovi.

Zemanovci? Možná. Záleží ale na tom, jaká řešení nabídnou

Je ale podle Proroka otázkou, co Zemanovci nabídnou. „S blížícími se hospodářskými problémy, které jsou podle všeho na cestě, záleží na tom, jakou odpověď budou schopni Zemanovci předložit,“ dodává Prorok. Jinak prý ty hlasy prý připadnou komunistům.

Mezi jmény, která zaznívají v souvislosti s radikálnějším postojem ČSSD, padá i jméno poslance Jaroslava Foldyny. „Vím, že má Foldyna vliv v severních Čechách, ale nejsem schopný odhadnout, jaký vliv může mít v ostatních krajích,“ říká Prorok. Uznává, že Foldynu mohou voliči vnímat pozitivně, vzhledem k jeho projevu. „Nemyslím si ale, že by ho k tomu ten sociálně-demokratický establishment vůbec pustil,“ dodává.

Řecka se už lidi neobávají. Mají vlastních problémů víc než dost

Řecko, kterým strašila pravice, se podle politologa odsouvá do pozadí, protože životní úroveň lidí se propadá. „Pokud lidem berete peníze, je to pro ně klíčová záležitost a nějaké Řecko jde na druhou kolej,“ konstatuje docent Prorok.

Za výrazné chyby současné vlády považuje Prorok neplnění slibů. „Slibovali boj s korupcí, že se nedostaneme do situace Řecka, to byla hesla zejména TOPky,“ připomíná Prorok. A když se podíváte na kauzy, jako byl Vít Bárta, PROMOPRO – tedy Alexandr Vondra, letouny CASA – související pro změnu s Vlastou Parkanovou (TOP09), tak ten boj je takový neslaný nemastný,“ říká politolog. Připouští navíc, že do některých kauz mohou být zamíchaní spolu s pravicí i sociální demokraté.

Scházejí nám širší trhy, na Evropu není radno spoléhat

Světová ekonomika není podle Proroka v nejlepší kondici, takže ani naši výrobci nemají kam vyvážet. Navíc jsme příliš orientovaní na evropské trhy. „To je problém už od 90. Let,“ připomíná Prorok.

Také v Řecku klesá výroba, stejně jako v dalších zemích. „V Itálii má dokonce několik měst vyhlásit bankrot,“ připomíná známý politolog. Protože Peruggia nemá na silnice, počítá se prý dokonce s prašnými cestami a v Británii je propad O,7 HDP, takže slova evropských hodnostářů o tom, že situaci stabilizují, nepovažuje Vladimír Prorok za příliš reálná. „Možná se to podaří do konce roku nějak udržet, ale co na jaře,“ ptá se politolog.

Naší výhodou je, že nemáme euro, zato máme levnou pracovní sílu

 „Já moc optimista nejsem, protože ty problémy narůstají a zatím se zamlčovaly,“ říká Prorok. Podle něj má Česko dvě komparativní výhody. „Díky Václavu Klausovi nemáme euro, to za prvé, a za druhé, máme nízkou cenu pracovní síly,“ zvažuje politolog. Bude-li prý někdo na Západě chtít vyrobit, aby prodal, musí to vyrobit levně. „Tady je pro nás určitá šance,“ dodává.

Tato výhoda ale může padnout v okamžiku, kdy kvůli složité situaci půjdou dolů ceny ropy a dalších surovin. „V tu chvíli zlevní doprava, a pak už se vyplatí dovážet například z Číny,“ varuje Valdimír Prorok. „Určitá šance tu ale pro nás je,“ dodává na závěr přece jen s jistou dávkou optimismu, i kdyýž velmi opatrnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…