Až pohřbíte vládu ve volbách: Kalousek vydělá, Klaus zapláče, KSČM na koni

04.04.2012 11:02

POLITOLOGOVÉ Úterní kroky Věcí veřejných, které přiblížily stávající koalici propast, jsou jednak dílem jejich neprofesionality, jednak snahou i za cenu hluboké vládní krize překrýt soud s Vítem Bártou a nejasnými sponzory VV. Jejich diskreditace je tak značná, že se pokusily o poslední vyhrožování koaličním partnerům.

Až pohřbíte vládu ve volbách: Kalousek vydělá, Klaus zapláče, KSČM na koni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ve sněmovně

Nejmenší vládní strana svými požadavky na premiéra Petra Nečase a avizovanou demisí svých ministrů pořádně rozhoupala domácí politickou scénu. Předseda vlády však jejím představitelům vzkázal, že demisí jejích ministrů končí vláda a že s ní už nebude ochoten vést žádnou diskusi. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek si přisadil, když prohlásil, že v případě předčasných voleb navždy zmizí z české politické scény něco tak odporného a slizkého jako je politický subjekt Věci veřejné.

„To je ukázka politické neprofesionality nebo nezkušenosti, protože několikrát se jim sice podařilo přitlačit koaliční partnery ke zdi, ale neuvědomili si, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Mám dojem, že za tím jejich tahem byla i snaha překrýt závěry Bártova soudního procesu a kandál se sponzory Věcí veřejných. Patrně byli motivováni i tím, že v tuto chvíli, ať se děje, co se děje, i kdyby měla vypuknout hluboká vládní krize, tak je v jejich zájmu, aby tyto dvě vážné skvrny na jejich pověsti byly něčím překryty,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Vše k tématu Rozpad vládní koalice

Vlastní diskreditace vedla VV k poslednímu vyhrožování

Podle politického komentátora Karla Hvížďaly to už byla pro VV poslední šance, jak získat u veřejnosti nějakou podporu, protože jejich preference se pohybují jen kolem dvou procent. „Bártovi a Škárkovi hrozí docela vysoké tresty a je jasné, že příští týden nějaký trest musí padnout. Tudíž ta diskreditace je tak velká, že se pokusily o poslední vyhrožování. Už je to spíš fraška než cokoli jiného. Oni vědí, že z té politiky budou muset odejít, nejspíš navždy, a proto se pokusí něco z toho pro sebe ještě získat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.



Pokud se koaliční strany přece jen nedohodnou, nebo pokud nezíská ODS a TOP 09 podporu potřebného počtu poslanců, kteří by se z VV odštěpili a vládu podporovali, všechno by směřovalo k předčasným volbám. Těch se dle svých výroků nebojí ani předseda ODS Nečas, tím méně zkušený politický harcovník, jímž je první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek očekává, že se TOP 09 stane lídrem na pravici

Anketa

Chcete předčasné volby?

84%
16%
hlasovalo: 2165 lidí
„Dokonce si myslím, že Kalousek se na předčasné volby těší. Jako by čekal, kdy mu Věci veřejné nebo jiný koaliční partner takhle nahraje, aby to nemusel být on, kdo rozboří tuto koalici. Uvědomme si, že TOP 09 je z koaličních stran v nejvýhodnější pozici, protože ve vládě přežívala bez vážnějších chyb. Její voliči k ní zásadní výhrady nemají a špičky TOP 09 budou mít tendenci aspirovat na účast i v příští povolební koalici, ať už bude pravicová, nebo levicová,“ domnívá se Jelínek.

„Všichni také mohou kalkulovat s tím, že předčasné volby by vyřadily Václava Klause ze hry, a to by se řadě lidí mohlo hodit. Kdyby totiž byly volby až po jeho odstoupení, tak by mohl s nějakým svým uskupením začít hrát nějakou vážnější roli. Navíc pan Kalousek si může logicky myslet, že přestože by TOP 09 nemusela proti posledním volbám získat o moc víc hlasů, že by se přece jen mohla stát lídrem na pravé straně politického spektra. Ale na předčasných volbách by s velkou pravděpodobností vydělali i komunisté,“ podotýká Hvížďala.

Na brzké volby by se ČSSD nemusela stihnout dobře připravit

Pokud by se našlo v dohledné době 120 poslanců, kteří by hlasovali pro ukončení volebního období, mohly by být předčasné volby třeba už v červnu, jak by si to přál premiér Nečas, či ministr financí Kalousek s odkazem na nutnost sestavení státního rozpočtu. ČSSD by naopak dala přednost podzimnímu termínu voleb, kterými by se spojením se senátními a krajskými ušetřila řádově půl miliarda korun.

„Petr Nečas možná kalkuluje s tím, že kdyby byly volby rychle, že by se na ně sociální demokracie nedokázala tak dobře připravit, takže by výsledek ODS mohl být lepší. Ale ono to může být taky opačně. Tedy že nespokojenost, kterou teď projevuje veřejné mínění, by mohla mít pro vládní strany vážnější důsledky v bližším termínu voleb,“ posuzuje pro ParlamentníListy.cz Jelínek, komu by mohl který z termínů prospět.

Voliči by se vybouřili a na podzim by vzali ODS na milost

„Ale myslím si, že je tam ještě jeden motiv ze strany ODS. Její představitelé doufají, že kdyby  volby proběhly ještě na jaře, ať už s jakýmkoli výsledkem, byť vítězstvím levicové opozice, tak že by nemusela potom přijít tak drtivá prohra strany v podzimních volbách. Že by se zkrátka voliči vybouřili teď na jaře a že by ODS alespoň něco uhrála na podzim, a ztráty by nemusely být tak obrovské. I to by mohla být motivace Petra Nečase,“ dodává Jelínek.

„Termíny vždy hrají nějakou roli. Ale eskalace různých skandálů a kauz bude pokračovat, bude různě poškozovat jednotlivé strany, což nejsme v tomto okamžiku schopni odhadnout, jak. Rovněž naštvanost lidí na situaci je velká, ale letní měsíce to většinou uklidní. Takže já chápu, proč by ODS a TOP 09 chtěly, aby byly volby co nejdřív, na druhé straně chybějí peníze, což nahrává podzimnímu termínu. Můžeme si ale troufnout říci, že timing je vždy důležitý,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…