Černé na bílém. Expert předkládá, co vše zasáhne do vyjednávání důvěry Babišově vládě. Předně jedna zásadní událost

09.12.2017 10:30

POLITOLOGOVÉ „Úplně prvotní je, aby Andrej Babiš byl premiérem. Udělá pro to všechno. Ve své podnikatelské minulosti také ne vždy prováděl vše v rukavičkách. Bude usilovat o to, aby byl premiérem celé čtyři roky. Tomu vše podřídí. Ústupky z jeho strany mohou být maximální. Myslím, že v konečném důsledku by tolerancí ze strany SPD nepohrdl,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz politolog Pavel Šaradín. Podle něj se za současné situace nedá očekávat podpora či tolerance vlády Andreje Babiše ze strany ODS ani ČSSD (minimálně do únorového sjezdu) či KDU-ČSL. „Hlavní jednání přijdou po prezidentské volbě,“ myslí si.

Černé na bílém. Expert předkládá, co vše zasáhne do vyjednávání důvěry Babišově vládě. Předně jedna zásadní událost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš byl jmenován premiérem, 13. prosince představí vládu. Jak velká je šance, že získá tato vláda důvěru? 

Pokud bych si měl tipnout, tak je to padesát na padesát. Spíš bych předpokládal, že první kolo nemusí být určující. Zatím to vypadá tak, že důvěra vládě by se mohla objevit později. Až se situace uklidní po prezidentských volbách, kdy budeme vědět, kdo bude nastupujícím prezidentem. Takže teď jsem k tomu skeptický a myslím, že hlavní jednání přijdou po prezidentské volbě.

V Poslanecké sněmovně jsme byli při ustanovování předsedů výborů svědky toho, že vznikla hlasovací koalice ANO, KSČM a SPD. Takže se spekuluje o podpoře či toleranci vládě od komunistů a SPD, ale podle některých zdrojů podpora od SPD jistá není, protože oni chtějí do vlády a tam je Babiš vzít nechce....

Úplně prvotní je, aby Andrej Babiš byl premiérem. Udělá pro to všechno. Ve své podnikatelské minulosti také ne vždy prováděl vše v rukavičkách. Bude usilovat o to, aby byl premiérem celé čtyři roky. Tomu podřídí vše. Ústupky z jeho strany mohou být maximální. Myslím, že v konečném důsledku by tolerancí ze strany SPD nepohrdl.

Redaktor Petr Kolář v textu v MF Dnes ze 6. prosince napsal, že došlo k nesouladu mezi Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem, který prý bez Babišova vědomí dojednával před volbami pokračování koalice s ČSSD a KDU-ČSL, ale s tím, že by Babiš do té doby, než se vyřeší záležitost s Čapím hnízdem, nebyl premiérem a nahradil by ho Richard Brabec. Když se to prý Babiš dozvěděl, tak se na Faltýnka naštval a po volbách, zatímco Faltýnek mluvil o spolupráci s ČSSD a s KDU-ČSL, tak Babiš preferoval koalici s ODS. Jak tento údajný nesoulad mezi dosud fungující dvojicí Babiš–Faltýnek mohl jednání o nové vládě ztížit? 

Jsou to spekulace. Není to až zas tak důležité. Pan Faltýnek vždycky vykonával příkazy pana Babiše a ani se tím nijak zvlášť netají. Jak rozhodne šéf, tak se zachová. Zatím to navíc vypadá, že o těch hlavních krocích, které vyjednává Andrej Babiš, není Faltýnek vůbec informován. Přitom je to druhý muž hnutí ANO.

Anketa

Měla by ČSSD vstoupit do vlády Andreje Babiše či ji podpořit?

34%
hlasovalo: 5156 lidí

Je podle vás z pohledu ODS dobře, že tu koalici odmítla?

Myslím, že ano. Nemůže udělat tak radikální krok a otočit o sto osmdesát stupňů. ODS měla velké problémy a v podstatě ke každému voliči musí přistupovat velmi citlivě. Většina jejích voličů jsou ti, kteří nesouhlasí s politikou Andreje Babiše. V tomto kroku podle mého jedná správně.

Nedojde u nich časem k obratu? Třeba za pár měsíců, kdyby do té doby žádná vláda s důvěrou nebyla?

Neočekávám tento obrat. To by se muselo změnit vedení. Za současných okolností ne.

Babiš podle už zmiňovaného Koláře vlastně koalici – s případnou výjimkou ODS – nyní už nechce a doufá, že někdo podpoří jeho menšinovou vládu. Napevno údajně počítá s komunisty, jako druhá přichází v úvahu ČSSD, která by tolerancí vlády získala alespoň nějaký podíl na moci, ale zároveň by se neumazala ve vládě. Jak je toto reálné? Například Jaroslav Foldyna uvedl, že „lidé tu naši politiku Antibabiš nevzali, preference nám klesají, nemáme jasného lídra. Možná by bylo lepší přihlásit se k odpovědnosti a jít do koalice, než být v opozici a babrat se v tom“. Co asi tak v ČSSD převáží?

ČSSD se bude rozhodovat, až bude mít nové vedení. Teď vystavovat bianco šek novému vedení si nemůže nikdo dovolit. Antibabiš skutečně na voliče nezafungoval, ale je to složitější. Nedokážu si představit, že za této situace s odcházejícím vedením ČSSD by přistoupili do této vlády. I na základě zkušeností, jaké s ANO má.

Nové vedení ČSSD bude ale zvoleno až v únoru...

To nám ukazuje, že pokud Andrej Babiš požádá během třiceti dnů o důvěru, nemusí ji dostat. Bylo by to i netaktické ze strany ČSSD, určitě by se to stalo kamenem sporu na sjezdu.

V únoru, jestli to dobře počítám, by nestihli ani případnou druhou vládu?

Nevíme, jaké budou kroky. Nemusí to samozřejmě stihnout. Bude to ovlivňovat první kolo prezidentských voleb, jaké budou preference. Neočekávám, že by ČSSD nějak jednala do té doby. A ještě poznámku k ODS. To je pravicová strana. Hnutí ANO má z devadesáti procent středové a levicové voliče. Musí  se chovat nadále populisticky a nemůže plnit pravicový program. Takže i kdyby ODS vstoupila do koalice, dost často by parlamentní většina u řady zákonů mohla být jiná než ta vládní.

Takže to by spíše nahrávalo tomu, že tuto vládu by spíše z programového hlediska měly podpořit levicové strany?

Program je z větší části sociálnědemokratický.

V podobné situaci je KDU-ČSL, kde je hodně slyšet v tomto směru Jiří Čunek. On je hodně výrazný, ale takový solitér v rámci strany. Jak se k situaci postaví lidovci?

Přesně jak říkáte – je to solitér. Při krátké existenci koalice se STANem to byl on, kdo naslouchal Andreji Babišovi a kdo tu koalici zevnitř rozbíjel. V současném vedení KDU-ČSL podporu nemá. Takže jeho názor si sice můžeme vyslechnout, ale to je tak všechno, jakou má váhu.

Takže myslíte, že KDU-ČSL nebude podporovat či tolerovat Babišovu vládu ať už první, druhou...?

Za současných okolností ne. Tam je také podmínka, aby premiér nebyl trestně stíhaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…