Čest práci, soudruhu hejtmane. Poslední průzkum poslal politologa do kolen

09.06.2012 6:21

POLITOLOGOVÉ Propad ČSSD ve Středočeském kraji, neobvykle silná KSČM a úspěch lidovců především na Moravě. Tak hovoří čísla v případě posledního průzkumu preferencí pro podzimní volební klání v krajích společnosti SANEP. Podle politologa Rudolfa Kučery se čísla budou i dále měnit v závislosti na tom, jak si voliči pomalu uvědomují důležitost krajů.

Čest práci, soudruhu hejtmane. Poslední průzkum poslal politologa do kolen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

S výjimkou Středočeského kraje by ve dvanácti zbývajících vyhrála ČSSD, která nyní krajské vlády ve všech regionech vede. Slovo suverénně se ale oproti očekávání před propuknutím kauzy Rath použít nedá. Na druhém místě jsou totiž komunisté a ti se na SocDem dotahují více než slušně. Krajské týmy předsedy Bohuslava Sobotky přitom mohou očekávat ještě další příliv informací, které dokážou způsobit nedůvěru voličů v partaj, která v roce 2008 způsobila oranžový uragán na krajských úřadech.

Nepřehlédněte obsáhlý archiv průzkumů na ParlamentníchListech.cz

Ostře sledované volby

Podle politologa Rudolfa Kučery ale nebude mít Rathova kauza dopad pouze na volební výsledky sociálních demokratů. Změní se kvůli ní krajské volby jako takové. Ty se dosud nijak přehnanému zájmu netěšily. I ty poslední, které Paroubkova ČSSD přeměnila v referendum o poplatcích ve zdravotnictví, přilákaly k urnám pouhých 40 procent voličů. O čtyři roky dříve jich pak nedorazila do volebních místností ani třetina.

Takovému nezájmu lidí je ale v případě krajských voleb podle Kučery konec. "Kauza Rath, respektive všechny letošní zprávy o podivném zacházení s evropskými penězi v krajích pomohly paradoxně vysvětlit voličům, jak důležité kraje vlastně jsou. Ukázalo se, že objem evropských peněz, který jde přímo či nepřímo přes kraje, je pro politické strany mnohem důležitější než finance na vrcholné, řekněme vládní úrovni, pokud to máme říci jemně. A kauzy jako je ta Rathova, která dokáže odklonit prostředky EU z kraje, pak kvalitu života v daném regionu umí ovlivnit zásadně," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog.

Rudolf Kučera komentoval i různé výsledky jednotlivých partají v regionech. Primárně samozřejmě ČSSD v kraji Rathově. "Voliči v krajích jsou zvyklí na to, že se s penězi na této úrovni nějak manipuluje, protože já tvrdím téměř s jistotou, že se to dělo už za hejtmana Bendla z ODS. Jenže Rath, to už bylo příliš. Region přijde o peníze a lidé mají vztek. Druhé místo pro SocDem ve středních Čechách proto není dané dlouhodobou pravicovostí toho regionu, ale opravdu za to může kauza Rath," uvedl dále Kučera. Nutno dodat, že průzkum SANEP proběhl ve dnech 28. května až 5. června 2012.

Čísla KSČM? Podle Kučery tragické vyvrcholení

Politologa zaujal dále neuvěřitelně špatný výsledek ODS v Jihomoravském kraji. ODS tu má 9,5 procenta, což je o 0,6 procentního bodu méně než na tradičně levicovém severu Moravy. "To je hodně zvláštní a já bych si tipnul, že se tam nějaký průšvih ODS šíří formou lidové slovesnosti, přičemž média to ještě nezachytila," říká Kučera.

Mezní hodnoty výsledku KSČM v krajích - 15,2 procent ve středních Čechách a 22,3 na Ostravsku - jsou pak příliš, a to nikoliv na voliče, ale na politologa samotného. Druhé místo pro komunisty ve většině krajů je tragickým vyvrcholením celého polistopadového vývoje. Částečně jde samozřejmě o protestní volbu v reakci na vládní kroky, ale také je to potvrzení známého trendu, že nespokojenost s vládou většinou podpoří levici," dodal pro ParlamentníListy.cz Kučera.

Podle čísel SANEPu by kromě vládních stran do krajských zastupitelstev s přehledem pronikla KDU-ČSL, která je kromě svých tradičních moravských regionů silná i v Jihočeském kraji (9,8 procenta). Své lidi by prosadili i Zemanovci, nejlépe si stojí na Vysočině a v Moravskoslezském kraji, kde jsou vnímáni jako levicovější alternativa ČSSD. Bývalý předseda oranžových Jiří Paroubek se svým novým politickým projektem NS-LEV 21 zaujal tam, kde se to dalo očekávat - na Ústecku. V tomto regionu, ekologicky zatíženém důlní činností i chemickým průmyslem, se naopak nechytají Zelení Ondřeje Lišky. Úspěch by naopak slavili s 6,8, respektive 6,3 procenty v krajích Královéhradeckém a Jihočeském, tedy v regionech, které jsou průmyslem zatíženy v rámci ČR skoro nejméně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…