Co vymysleli Sobotka, Babiš a Bělobrádek: Analytička popsala přínos pro lidi i šance na úspěch

18.12.2013 7:28

První společenská skupina, o které se v koaliční smlouvě ČSSD, ANO a KDU-ČSL mluví, jsou podnikatelé a živnostníci, a nikoli zaměstnanci, kterých je v České republice většina, zaráží historičku a politickou analytičku Veroniku Sušovou-Salminen. Dalším, co jí ve smlouvě chybí, je vyhodnocení celkové situace země, které by ukázalo, že strany mají povědomí o kondici země a na co jejich priority reagují.

Co vymysleli Sobotka, Babiš a Bělobrádek: Analytička popsala přínos pro lidi i šance na úspěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

„Tohle je mor politiky, která po každých volbách staví jakoby na zelené louce,“ řekla ParlamentnímListům.cz politická analytička žijící ve Finsku. Ale celkově hodnotí znění koaliční smlouvy dobře.

Plné znění koaliční smlouvy ZDE

S českým státem to nebude moc v pořádku

Podle Veroniky Sušové-Salminen je text smlouvy určitou diagnózou, protože ukazuje, že ve všech oblastech správy státu jsou potřeba zásadní zlepšení a změny. „Už jen samotné heslo Rekonstrukce státu otevřeně připouští, že to s českým státem nebude moc v pořádku. Nedozvěděli jsme se ale vlastně proč, kdo a jaké konkrétní politiky za to nesou odpovědnost,“ kritizuje, protože bez hlubší reflexe se nemusí dojít ke vhodným způsobům řešení. Doufá, že si patřičnou analýzu udělaly strany samy a že nedávný výrok šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky o tom, že strany nemají konkrétní, detailní přehled o stavu státu, nebyl myšlen vážně.

Celé a nekrácené odpovědi Veroniky Sušové-Salminen najdete ZDE

Rekonstrukce státu stojí peníze

Politická analytička připouští, že ČSSD se nepodařilo prosadit celý program ohledně daní, protože ani ANO, ani lidovci nechtěli s daněmi nijak výrazněji hýbat, ale smlouva je podle ní kompromis, který bude muset ČSSD politicky obhájit.

„Bohužel není ochota k tomu zrevidovat samotnou myšlenku rovných daní. ČSSD se vzdala pojmu 'spravedlivých daní'. Prošla jenom daň z hazardu a snížení DPH u léků, knih, péče o děti, a dále zrušení koncepce superhrubé mzdy a odnětí daňové slevy pro pracující důchodce. ANO mírně ustoupilo v otázce udržení daňové výše po celé čtyři roky s tím, že se k problému bude ochotno ještě vrátit. Uvidíme, jestli se vládě podaří v kombinaci se slibovaným zlepšením výběru daní a snížením nákladů na jejich výběr, jak si slibuje, dosáhnout lepších výsledků než předchozí vlády. Rekonstrukce státu totiž stojí peníze,“ poznamenala Veronika Sušová-Salminen.

Program KDU-ČSL sloužil jako předloha smlouvy méně než programy ČSSD a ANO

Koaliční smlouva podle analýzy Sušové – Salminen přebírá celé věty z volebního programu ČSSD a jinde celé věty z programu ANO. „Program KDU-ČSL sloužil jako předloha mnohem méně. Ale například v oblasti daní se prosadily spíš ANO a KDU-ČSL na úkor ČSSD,“ konstatovala, což ovšem vzhledem k volebnímu výsledku lidovců proti větším koaličním partnerům není tak překvapivé.

V případě zemědělské politiky je podle analytičky zase vidět poměrně výrazný průnik všech tří stran. „Všechny tři strany tu kladly důraz na kvalitní české potraviny,“ uvedla politická analytička. Poukázala na fakt, že sociální demokraté neměli ve svém programu podporu potravinové soběstačnosti, kterou do dohody prosadili ANO a lidovci.

Analytička ocenila výraznější akcent na sociální otázky

Jako zásadní považuje politická analytička posílení důrazu na stát a výraznější akcent na řešení některých sociálních problémů. „To je určitý, byť skromný posun,“ uvedla. Uplynulé roky podle ní ukázaly, že právě v době hospodářské krize je nutné na sociální oblast zvlášť myslet a ne jít cestou poměrně bezhlavých škrtů, protože taková politika se dřív nebo později projeví právě v oblasti sociálního smíru. Za nejpodstatnější označila alespoň náznak, i když prý nikterak radikální, v otázce zvýšení minimální mzdy, snahu o nápravu některých kroků minulých vlád, jako je konec superhrubé mzdy, znevýhodnění pracujících důchodců nebo návrat porodného i u druhého dítěte.

Ocenila slíbené změny v oblasti exekucí a lichvy i důraz na problémy sociálně vyloučených. Za důležité považuje i to, co ve smlouvě není výslovně uvedeno, ale o co ČSSD a ANO usilují: zda se podaří dohodnout kompromis na církevních restitucích, protože podle ní dnešní podoba restitucí budí vážné pochybnosti s ohledem na způsoby, jakými byly koncipovány, dohodnuty a přijaty.

Politika není jen teorie, ale hlavně praxe

Veronika Sušová-Salminen patřila k velkým kritikům bývalé Nečasovy vlády a jejích reforem. Prohlásila o nich, že měly údajně snížit náklady státu a tzv. „ušetřit“, ve skutečnosti stály víc než dosavadní systém, který měly nahradit nebo vylepšit. „Pod hávem reforem se skrývalo očividné plýtvání finančními prostředky státu a přesun veřejných financí do soukromých kapes,“ kritizuje. Pokud se ANO podaří takovým trendům zabránit, tak to podle ní státní pokladna i společnost pocítí v pozitivním smyslu.

„Pokud by se podařilo stabilizovat český stát a nasměrovat ho dobrým směrem, tak by to samozřejmě voliči ocenili. Jenže problém je v tom, že nyní je všechno jenom na papíře a politika není jen teorie, ale hlavně praxe a řešení řady ad hoc problémů, jejichž podstata je často konfliktní,“ upozornila politická analytička, že podstatné bude, zda se podaří lákavé sliby v budoucnu prosadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…