Doležal: Pro skalní ODSáky je kníže zosobnění ďábelského, Havlův čert

24.10.2011 19:55

POLITOLOGOVÉ Pokud chce TOP 09 dostat svého předsedu do funkce prezidenta, musí podporu hledat hlavně u Véček a levice. Pro velkou část ODS je Schwarzenberg stále jako prezidentský kandidát nepřijatelný. Politolog Bohumil Doležal jej dokonce nazval "Havlovým čertem". Oficiálním kandidátem TOPky se Schwarzenberg stal o víkendu.

Doležal: Pro skalní ODSáky je kníže zosobnění ďábelského, Havlův čert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Kníže na Hrad," zaznělo o víkendu z královéhradeckého hotelu Nové Adalbertinum a další z oficiálně oznámených hráčů o nástupnictví po Václavu Klausovi je na světě. Jenže pro koaličního partnera TOPky a zároveň její největší konkurenci je myšlenka společného pravicového kandidáta velmi těžko přijatelná a na levici, pro jejíž vládu by byl "hodný" nadstranický prezident přínosem, zatím Schwarzenberg symbolizuje především lídra největšího nepřítele sociálního státu, tedy své TOP 09. Přesto dávají oslovení politologové současnému ministru zahraničí největší šance právě zde.


Hodný prezident a oranžová vláda

"V případě ČSSD si hlasy pro Schwarzenberga dokážu představit, a nečiní mi to až takový problém. Největším soupeřem pro socdem je ODS a proč tedy jí natruc nepodpořit lídra TOPky. V případě dobře vedených zákulisních jednání by to nemuselo být zas až tak těžké," hodnotí šance Kalouskových vyjednavačů v Lidovém domě pro ParlamentníListy.cz politolog Bohumil Doležal.

Prezident, který nedělá potíže oranžové vládě, by pro ni byl velkým přínosem. "A nesmíme zapomínat na fakt, že Schwarzenberg je hrdým Evropanem, což se o případném kandidátovi ODSky říci nedá, bude se totiž rekrutovat z proklausovských kruhů," předvídá Doležalův kolega Rudolf Kučera, čímž naznačuje další jméno ve hře o prezidentský stolec, Přemysla Sobotku, který ale podobné angažmá vytrvale odmítá.

Doležal: Schwarzenberg je pro ODS "Havlův čert"

Naprosto skeptický je Doležal na druhé straně politického spektra. "Pro skalní ODSáky, kteří stále ještě stojí za Klausem, musí Karel Schwarzenberg představovat takového "Havlova čerta", zosobnění všeho ďábelského, stojícího proti Klausovi," říká Doležal redakci. Tyto hlasy v ODS podle něj nebudou mít uvnitř partaje příliš složitou práci. Vždy totiž mohou začít hlasitě protestovat právě proti podpoře největšího konkurenta, který narozdíl od ČSSD nespolupracuje s občanskými demokraty v regionech, ale pouze na vládní úrovni.

Kučera: Kníže je štít proti Klausovi. I pro Nečase

V oblasti přijatelnosti Schwarzenberga pro ODS se ale politologové neshodnou. Podle Kučery bude spojenců Václava Klause v ODS ubývat, stejně jako tomu bylo v minulých letech. "Ne vždy je tam spokojenost se způsobem, jakým Klaus ovlivňuje ODS. Schwarzenberga v klidu obhájí i před svými voliči jako silného konzervativního pravicového kandidáta. Kromě relativně silného Petra Tluchoře a jeho příznivců může lídra TOPky podpořit i kruh lidí okolo Petra Nečase. Z odporu či strachu z Klause, vždyť ono by se ulevilo i Nečasovi. Schwarzenberg na Hradě by ukončil období ohledů na názor zakladatele ODS," vysvětluje svůj názor Kučera.

Politolog dodává, že s blížícími se prezidentskými volbami slábnoucí vliv Václava Klause bude mít odraz i v chování nejmenší koaliční strany VV. "Klaus je zachránil, když byli v největší krizi. Výhodné je pro ně toto spojenectví jen do doby, dokud bude mít VK nějaký vliv. Rozhodně ale současné sympatie neznamenají příklon k tomu politickému směru, který nyní sleduje prezident a jeho okolí," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kučera s tím, že kromě Schwarzenberga a ekonoma Jana Švejnara, o němž jako o prezidentském kandidátovi hovoří Věci veřejné, žádného jiného možného kandidáta nevidí.

K tématu:


Ohlasy přímo z politických stran ale knížeti mnoho šancí nedávají. Místopředseda VV Tomáš Jarolím naznačuje, že prezidentská volba nyní VV příliš nezajímá. Slova Petra Gazdíka, podle nějž se TOP 09 pokusí získat hlasy pro "Karla" nejen na levici, ale i mezi Véčky a "rozhádanou" ODS, se prý minimálně zatím nemají o co opřít. "Upřímně, pokud nepůjde o přímou volbu, tak mě tyto věci moc nezajímají, protože jde spíš o zákulisní politikaření a kšeftíky. Ve straně jsme o tom zatím nejednali," reaguje Jarolím na dotaz redakce. Nevylučuje možnost, že by si VV postavily hlavu kvůli nesplněnému volebnímu slibu a volby se neúčastnily. "Minimálně já mám takový názor," říká Jarolím.

Socdem: Kníže nám nemá co nabídnout

Vzhledem k průběhu víkendového sjezdu a tezím, které v Hradci Králové z úst představitelů TOPky zazněly, nechce o jakémkoliv hlasu pro Schwarzenberga slyšet ani opoziční ČSSD. "On nám nemá co nabídnout. Je lídrem strany, která potvrdila úmysl zlikvidovat v ČR sociální stát. Kandidáta na prezidenta budeme hledat určitě jinde," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. TOP 09 prý s úspěchem svého lídra nemůže počítat. I proto, že prý zprávy, které z kongresu TOPky zaznívaly, znechutily socialistům TOP 09 víc, než kdy předtím. "Bylo to zasedání sekty, která nemá s politickou stranou nic společného," hodnotí volební víkend v Hradci Zaorálek.

"Pan Gazdík se samozřejmě může pokusit vyjednat podporu pro svého kandidáta i mezi sociálními demokraty. Nebudu mu to mít za zlé, stejně jako on mi nemůže mít za zlé, když se snažím zastavit některé koaliční návrhy. Ani jeden z nás ale asi nemůže očekávat úspěch," shrnul vztahy mezi TOPkou a socdem stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc. Postoj k přímé volbě prezidenta podle Tejce obě vládní strany jasně vyjádřily na svých kongresech. "Oni to odepsali, ČSSD ne. My očekáváme, že prezidenta budou volit občané," doplnil Tejc pro ParlamentníListy.cz.

Více odborných názorů v rubrice Politologové


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…