Důchodci, lékaři, učitelé. Hrobečky ODS a zlý nečas modré strany

06.11.2012 6:14

POLITOLOGOVÉ Krok ke změně? Nanejvýš půlkrok – říkají politologové o víkendovém Kongresu ODS. Nedůvěra k největší pravicové straně je tak hluboká, že ztracenou důvěru voličů bude získávat zpátky řadu let.

Důchodci, lékaři, učitelé. Hrobečky ODS a zlý nečas modré strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Brně se na kongresu volil předseda ODS. Bublina splaskla. Petr Nečas post proti Ivanu Fuksovi obhájil

Občanské demokraty nebudou volit důchodci, lékaři, ani učitelé

Analýza o příčinách odklonu voličů od předsedy ODS Petra Nečase nebyla podle politologa Rudolfa Kučery úplně přesná. „Nečas počítá s tím, že ODS má své voliče, kteří na podzim nepřišli ke krajským a senátním volbám, ale ke sněmovním přijdou. To není tak jednoznačné. Je tu nějaká část společnosti, která je volila, ale postupně odešla díky jejich reformám, i když ještě neuskutečněným, ale plánovaným,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Kučera.  A jako příklad uvedl důchodce. „V minulosti ODS hodně volili starší voliči. Ale když začala Nečasova vláda připravovat různé změny, které se jich dotknou, neznám důchodce, který by je volil,“ uvedl politolog. Sympatie penzistů vzbudilo opatření, že důchodci mohou pracovat bez omezení, ale plánované zdanění jejich příjmů nad určitou mez ODS o jejich podporu připravilo. Stejně jako zvýšení daně z přidané hodnoty, které zdražilo potraviny a léky. „Nečasova vláda dělá takové reformy, že přichází o voliče,“ je přesvědčen politolog.

Další názory politologů ČTĚTE ZDE

Aby se podpora voličů občanským demokratům vrátila, museli by změnit styl reforem, jinak ztratí i další voličské vrstvy. „Už přicházejí o další příznivce, nebudou je volit lékaři, učitelé,“ vyjmenovává Kučera konkrétní skupiny, s nimiž mohla v minulosti ODS při volbách počítat, ale které svými kroky odradila.

Makroekonomické údaje jsou většině lidí ukradené

Rudolf  Kučera soudí, že ODS je odtržena od reality, protože nepojmenovala pravé důvody odlivu voličů. „Každá reforma má dvě strany, obecně rozpočtovou a sociální. Když se ODS zaměřuje hlavně na makroekonomické údaje, které jsou většině lidí ukradené, nemůže se ztrátě jejich podpory divit. Mezi oběma faktory musí být rovnováha,“ konstatuje politolog.

Premiérovi Petru Nečasovi nepomůže, i když vinu za všechny nepopulární sociální reformy hodí na exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. „I když Drábek problém vyostřil, když se zjistilo, že v době snižování důchodů a sociálních dávek si sami na ministerstvu rozdělují stamiliony a ve veřejných zakázkách se ztrácejí miliardy korun, Nečas nemůže zastřít fakt, že všechny Drábkovy návrhy byly pokryté vládou,“ zdůraznil Kučera.  

Strašení komunisty ani Řeckem nefunguje

Politolog Kučera je přesvědčen, že ODS bude dál ztrácet hlasy, protože už nefunguje strašení komunistickou stranou, ani Řeckem, tedy zadlužováním budoucnosti. „Vždyť s vysokým zadlužením Nečasova vláda nic neudělala, jen tolik nestoupá jako v minulých letech,“ upozornil politolog. Proto se podle něj postavení ODS „v dohledné době nezlepší“.

Mandát Petra Nečase není příliš silný

Politolog očekával, že Petr Nečas křeslo předsedy ustojí. Ale jeho mandát není příliš silný. „Bylo jasné, že vyhraje, otázka zněla, kolik získá hlasů. Vždyť neměl věrohodného soupeře. Ivana Fuksu? Nebo Martina Kubu, který reprezentuje jihočeskou mafii? To nejsou nové tváře ODS,“ uvedl Kučera. Podle něj bude ODS dál pokračovat „v marasmu“. „Strana musí padnout na dno, aby byla schopna sebereflexe,“ míní. A na dně podle něj ještě není, protože ještě stále má dost síly v parlamentu. „Přišla o Senát, o kraje, ještě přijde o starosty v komunálních volbách a nastane její konec. Ale ODS se může dostat do vážných finančních problémů, protože každý mandát přináší peníze do stranické pokladny, s každým ztraceným senátorem a zastupitelem přichází o finance,“ uzavírá Kučera.

ODS odnese každou aféru, nejen své vlastní

Politolog Ladislav Mrklas upozorňuje, že „ODS je vnímána jako strana spjatá s polistopadovým obdobím, proto každá korupční aféra, která se objeví, je brána jako její vina.“ Ale voliče ztrácí také kvůli svým vlastním aférám, nedokázala smazat nálepku kmotrů. Pokud jde změnu stylu politiky, politolog soudí, že ODS udělala jen půlkrok. „Nebyl bych optimistou, že ke konsolidaci strany dojde během několika měsíců, ztracenou důvěru bude  strana získávat řadu let, možná i pět, šest,“ soudí Mrklas.

Krátkodobě může nefér hra vychýlit podporu k ODS

Bude tedy ODS v předčasných nebo řádných sněmovních volbách zcela bez šance? „Může se stát, že různé okolnosti spojené s pádem vlády dají ODS punc volitelnosti, jako se stalo po pádu Topolánkovy vlády, v živé paměti je i pád Klausova kabinetu. Když je nějaká situace považována za nefér, může krátce vychýlit podporu k ODS, ale nikoli trvale,“ prohlásil politolog.

Pravicový volič má paměť, hrozba komunistů může zafungovat

Nezanedbatelný je podle analytika i dopad vládních reforem. „Hrají také určitou roli, bývalí voliči ODS, i ta zmenšená základna, vytýká pravici, že nereprezentuje jejich zájmy, nevnímá její názory a problémy. Voličský potenciál ODS je stále okolo dvaceti procent, tím spíš, že TOP 09 se dostává do problémů, kdy ODS přestává ohrožovat. Ale to automaticky neznamená, že všichni k volbám půjdou. Budou muset mít pádný důvod, třeba strach z nástupu komunistů,“ vysvětlil Mrklas. Důkazem, že tato obava může i dnes u voličů pravice fungovat, je podle něj druhé kolo senátních voleb, které zavřelo dveře do Senátu většině komunistických kandidátů. „Strach z komunistů nepůsobí na levicové voliče, ale pravicový volič má paměť. Ale hrozba komunistů nemůže být jediné předvolební téma, spolu s dalšími však může pravici přinést body,“ dodal.

Volby ve prospěch pravice může ovlivnit i strach z ekonomických problémů. „Když se dostane česká nebo evropská ekonomika do zásadních problémů, může se strach projevit v hlasování proti populistickým návrhům levice,“ potvrzuje politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…