Dvořáková: Na Klause střílel frustrovaný člověk. Ale zaráží mě jiná věc...

29.09.2012 18:00

POLITOLOGOVÉ Páteční útok plynovou kuličkovou pistolí na prezidenta Václava Klause by se podle politologů Vladimíry Dvořákové a Lukáše Jelínka neměl házet na vrub dlouhodobé opoziční rétorice. Aktivisté navíc začali spekulovat, že byl útok nahrán s cílem zdiskreditovat levici.

Dvořáková: Na Klause střílel frustrovaný člověk. Ale zaráží mě jiná věc...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Útok jako důsledek a plod dlouhodobé rétoriky levice, která v protivládním tažení neváhá hrát na nejzákladnější lidské pudy, kdy například straší občany rušením okresních nemocnic, obrovskou bídou či hladem. Tak páteční střelbu na hlavu státu vidí celá řada koaličních zákonodárců.

Útoky na známé osobnosti jsou prý běžné

Sám útočník řekl, že střílel na protest proti Nečasově vládě, která údajně měla nechat vyhladovět třetinu národa. Proč si za svůj terč vybral zrovna prezidenta republiky, který naopak neváhá vládu kritizovat třeba v otázce zvyšování daní, už neřekl.

„Příliš bych to tímto směrem nedramatizovala, protože je evidentní, že známí lidé mohou být napadeni už jen z toho důvodu, že je někdo dlouhodobě frustrován, a to najdete vždycky a všude. Mě spíš fascinuje reakce ochranky, to je na tom pro mě nejvíc zarážejí,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz politoložka Vladimíra Dvořáková.

Dvořáková za tím vidí důsledek velké frustrace

Takové útoky se u známých osobností podle ní stávají úplně běžně, je to prý projev frustrace. „Jestli bych něco dávala do souvislostí, tak skutečnost, pokud je pravda, že čelí exekucím, tak ten zákon o tom je obrovské svinstvo. Ale ty zmiňované konotace bych v tom nehledala, určitě ne z jednoho takového útoku. To se může stát kdekoliv a kdykoliv,“ je přesvědčena.

S vysvětlením mnohých politiků značně nesouhlasí levicový politolog Lukáš Jelínek. „Šlo o incident vyšinutého jedince, navíc s platovou pistolkou. Rozhodně bych to na rétoriku či kampaně opozičních stran neshazoval,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Protivládní aktivisté spekulují: Byla to Kubiceho akce?

Nyní se začaly na stránkách různých protivládních skupin i diskusí rojit představy, že ono všude kritizované selhání prezidentovy ochranky prý v podstatě ukazuje, že šlo o zinscenovaný a předem připravený útok, jehož účelem bylo pouze poškodit levicové strany před volbami.

Dávají do spojitosti takzvanou Kubiceho zprávu a páteční incident, kde je podle těchto internetových aktivistů podezřelé, že útočník stihl natočit rozhovor a říci o sobě, že je komunista.

„Myslím si, že to bylo celé nahrané a pravicí řízené divadlo s cílem poškodit KSČM, která vede průzkumy a pravice se propadá do smetiště dějin. Proto po něm nikdo nešel a měl možnost mluvit do TV a nezapomněl říct, že je komunista,“ napsal například správce nejsilnější protivládní stránky na facebooku Milan Mráz.

Názoroví oponenti se prý perou nad blbostmi

Jiný komentář viní přímo ministra vnitra Jana Kubiceho. „Provedení atentátu samotného a reakce ochranky prezidenta svědčí o tom, že to byla nahraná situace, snad z hlavy p. Kubice - opět se blíží volby a opět je třeba někoho poškodit. O nahrání a komu to má prospět svědčí i to, že mu byla dána jednak možnost mluvit do televize, kde prohlásil, že volí komunisty, jednak i to, že všude na světě by dotyčný riskoval okamžitou ztrátu života, zde je předpoklad, že byla situace předem domluvená s tím, že ochranka nebude patřičně reagovat,“ spekuluje anonymní přispěvatel na stejné facebookové stránce.

Takové spekulativní představy politolog Jelínek hází do stejného pytle, jako vysvětlení, že k útoku byl šestadvacetiletý pachatel vyprovokován opoziční rétorikou. „Podle mě jde o vysvětlení na stejné vypovídací úrovni. Namísto, aby se tyto dvě názorové skupiny zaměřovaly na důležité věci, perou se nad takovým drobným incidentem,“ míní Lukáš Jelínek.

Kuličky mohly být otrávené, prezident měl jet do nemocnice hned

Přesvědčení, že v žádném případě nešlo o nějaký bezvýznamný incident, vyjádřil šéf sněmovního zdravotnického výboru a lékař Boris Šťastný z ODS.

„Ta střela mohla být napuštěna jedem. Ochranka měla ihned prezidenta odvést na vyšetření, protože na trhu se prodávají airsoftové narkotizační střely a ty kuličky mohly být napuštěny jedem nebo radioizotopem. Kdyby tomu tak bylo, tak mohl prezident do půl hodiny zemřít. Tento hrůzný čin tedy nelze vůbec bagatelizovat s tím, že se jednalo o nějakou pistolku. Ten útočník mohl přinejmenším prezidentovi či někomu v okolí vystřelit oko a prezidenta zranil na jeho paži,“ varoval Šťastný pro server ParlamentníchListů.cz.

Ten se také rozčílil nad naprostou neschopností ochranné služby prezidenta. Každý čestný člověk na místě pana Sklenky by se po takovém selhání zastřelil, aby uhájil svou důstojnickou čest. Pokud nemá pan Sklenka tolik odvahy, měl by alespoň rezignovat,“ vyzývá poslanec Šťastný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…