Erik Best: Nejhorší týden Sobotkova života. Katastrofa. Zakončený tvrdým vzkazem Zemana, který zapadl

12.06.2017 11:25

Sobotka zažil nejhorší týden za celou politickou kariéru. ParlamentnímListům.cz to řekl analytik a letitý znalec českého politického zákulisí Erik Best, který nadnesl několik možných scénářů Sobotkova konce. Best též podrobně vyjmenoval všechny problémy, které šéfa ČSSD minulý týden postihly. Připomíná též zásadní vyjádření prezidenta Zemana, který prý vyslal sociální demokracii velmi jasný vzkaz, aby se Sobotky zbavili ihned, protože po volbách bude pozdě.

Erik Best: Nejhorší týden Sobotkova života. Katastrofa. Zakončený tvrdým vzkazem Zemana, který zapadl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Několik médií v řadě přišlo v posledních dnech s informacemi ze svých zdrojů, že Bohuslav Sobotka skončí v čele ČSSD. „Jako čtenáři a analytikovi mi chybí náznak autorů oněch článků, z jakého tábora informace pocházejí, což je základní nedostatek těch článků. Kvůli tomu bych to dokonce nazval cílenou propagandou,“ míní Erik Best.

„Jestliže nevíme, od koho informace o Sobotkově konci pocházejí, může to být jak z okolí premiéra, tak z okolí prezidenta; kupříkladu. Pak je taková informace k ničemu, až na to, že vytváří určitou atmosféru. Nevíme ovšem, za jakým účelem,“ rozebírá analytik pro ParlamentníListy.cz.

Původcem informací z „důvěryhodných zdrojů z Lidového domu“ teoreticky může být někdo z vedení strany, který by Sobotku rád nahradil. „Nabízí se několik možností. První je, že ti, kteří stojí za Sobotkou, pochopili, že už je čas ho nahradit, a chtějí dotlačit někoho, kdo bude pokračovat ve stejné politice, pouze nastoupí jiná tvář. To by mohlo přinést menší zlepšení, co se týče průzkumů mínění, ale to poznáme rychle, zda se jedná o přetvářku a pokračování dosavadní politiky.

Anketa

Je dobře, že platí zákaz kouření tak, jak byl schválen?

hlasovalo: 6292 lidí

„Pokud je za tím opravdová snaha o vylepšení pozice sociální demokracie a přišel by někdo, kdo skutečně chce odstranit nedostatky, které se podepisují pod propadem strany, může to být velmi prospěšné a nakonec může v rámci ČSSD vyhrát skutečná politická strana, nikoli komerční zájmy, o kterých často mluvívám a nazývám je ČSSD, a.s.,“ konstatoval Best.

Kdyby podle něho šlo o pouhou snahu vyměnit tvář a pokračovat bez jakékoli další změny, aby si voliči mysleli, že přišla skutečná změna, moc dlouho to prý nevydrží a strana půjde k pěti procentům, o kterých mluvil prezident Zeman v TV Barrandov.

Erik Best souhlasí s tím, že pokud by se něco v Lidovém domě nechystalo, tiskový mluvčí by spekulace o Sobotkově konci popřel, jenže to se nestalo. „Jakmile se předseda strany a premiér odmítá vyjádřit k tomu, že má skončit, musíme očekávat, že fámy budou pokračovat, a musíme také předpokládat, že na nich trochu pravdy bude. Otázka je, do jaké míry, jestli jde skutečně o chystaný odchod, je takový konec vynucený a do jaké míry k tomu dospěl sám Bohuslav Sobotka,“ uvažuje.

„Po oznámení své demise na začátku května, řekl šéf MF Dnes Jaroslav Plesl pro ČRo, že Sobotka chce odejít, je unavený a má problémy doma, byť to se tehdy nevědělo oficiálně, a sám chce skončit a podal demisi kvůli tomu, aby využil vládní krizi k útěku z politiky. Je tedy možné, že je tento scénář opět ve hře. Je však možné i to, že Sobotka odejít nechce, ale bude to chtít takhle prodávat, aby úplně neztratil tvář,“ vypočítává varianty Erik Best.

Zemanův důrazný vzkaz ČSSD

Situace šéfa sociální demokracie je podle něho velmi vážná. „Minulý týden byl pro Bohuslava Sobotku nejhorším týdnem v politice za celou jeho kariéru. Horší než období tzv. lánského puče. Poznamenal jsem nezvykle mnoho událostí, které to potvrzují: nejdřív průzkum TNS Kantar, kde ČSSD měla 10 procent. Za druhé problémy s manželkou a oznámení odloučení. Třetí faktor jsou útoky médií nejen tím, že psaly o drbech, ale Právo bylo první, které poukázalo na hlubší problémy. Třeba to, že Sobotka je u voličů vlastní strany podstatně méně oblíbený než Andrej Babiš, což je skoro nepředstavitelné. Babiš má u voličů ČSSD lepší postavení než vlastní předseda té strany. Za čtvrté jde o problém s Miloslavem Ludvíkem, který se navzdory Sobotkově přání nestal lídrem kandidátky v Praze, což je náznak, že část ČSSD v Praze ztrácí pozici. Za páté pozvání a vystoupení Junckera (předsedy Evropské komise, pozn. red.) v Praze, neboť, jak tvrdí Jen Keller, méně než pět procent voličů ČSSD chce modernizaci strany. A Juncker je právě ten, kdo momentálně nejvíce představuje směr modernizace ve smyslu migrace, integrace, eura atd. Sobotka musel do určité míry tuto politiku obhajovat. Tohle byl pro Sobotku drtivě katastrofální týden. Umím si představit, že takový člověk už nechce pokračovat,“ zmapoval obsáhle politický analytik.

„Nevidím Bohuslavu Sobotkovi do hlavy, ale slyšel jsem, že kdyby musel odejít z čela strany, chtěl by možná zůstat v parlamentu a hrát tam důležitou roli. Záleží opravdu na tom, kdo přijde na jeho místo a do jakého tábora bude nástupce patřit. Zda půjde o někoho, kdo má velice dobré vztahy s prezidentem Zemanem a bude se snažit stranu přetvářet, bude tlak, aby Sobotka ve Sněmovně zůstal,“ myslí si.

Prezident Miloš Zeman o situaci v ČSSD mluvil před týdnem v pořadu Týden s prezidentem. „Vím, že se na ty rozhovory na Barrandově někteří lidé vůbec nechtějí dívat, ale jestli chce někdo pochopit, co se momentálně děje, těch 35 nebo kolik minut je klíčových. Zeman to podával tak, že chce koalici ANO a ČSSD a zdůraznil, že v tomhle pořadí a když půjde sociální demokracie k pěti procentům, přijde výměna v rámci strany. Otázka je, zda to bude před volbami, nebo po volbách. Po volbách by bylo pozdě a nebude místo pro ČSSD ve vládě. Zeman tak vlastně vzkázal socialistům, že jestli chtějí být v příští vládě, musí vyměnit vedení co nejdříve,“ uzavírá Erik Best analýzu pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

14:10 Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pravý účel migrace do Německa? „Jsem přesvědčen, že pozvání Angely Merkelové,…